SKŁADNIKI :
- 1 pomidor
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka oregano / oregano świeże
- płaska łyżeczka bazylii / bazylia świeża
- bułka dowolnego rodzaju
- masełko/margaryna do posmarowania
- sól i pieprz
Pomidora albo sparzamy i obieramy ze skórki albo umyty razem
ze skórką kroimy w małą kostkę - według upodobań. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub
drobniutko pokrojony ząbek czosnku, wsypujemy oregano i bazylię (jeśli mamy
świeże zioła wcześniej je myjemy i drobno szatkujemy), dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy
na połowę lub w wybrany przez siebie sposób (np. na kromki), smarujemy lekko
masłem/margaryną, nakładamy nasze pomidory i wrzucamy do rozgrzanego
piekarnika/piecyka na jakieś 5 minut (kontrolujmy stopień przypieczenia,
wiadomo,że czas jest orientacyjny). Po wyciągnięciu lekko solimy (nie polecam
solić wcześniej w misce, gdyż pomidory puszczą wtedy sok i to, czego nie
zużyliśmy i chcieliśmy zostawić na później będzie nieapetycznie
wyglądać), pieprzymy i gotowe, smacznego! :)
Uwielbiam taka forme bruschetty. :) / Asia
OdpowiedzUsuń