SKŁADNIKI :
- jeden brokuł
- włoszczyzna na wywar
- 3 - 4 ząbki czosnku
- śmietana do zupy
- pieprz, sól
Umyty brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy do
garnka, zalewamy wodą z dodatkiem soli tak, by woda zakryła warzywo, wrzucamy
obrane ząbki czosnku i całość gotujemy do miękkości. Następnie wylewamy wodę
zwracając uwagę na to, by czosnek został razem z brokułem w garnku. Z
włoszczyzny gotujemy wywar warzywny (będzie potrzebne nie więcej niż pół
litra), doprawiamy solą i pieprzem. Blenderem miksujemy brokuły i czosnek, po
czym stopniowo dolewamy wywar, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość kremu.
Dodajemy śmietanę (jakieś 3-4 łyżki), całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy,
w razie potrzeby doprawiamy.
WERSJA DLA LENIUCHA :
Brokuł gotujemy razem z czosnkiem i do wody wrzucamy warzywne kostki rosołowe, po każdej kostce próbujemy smak by wywar nie okazał się za słony. Gdy
brokuł będzie miękki, odlewamy ok 2 kubków wywaru, resztę można wylać i
tym wywarem rozrzedzamy krem, reszta bez zmian. :) Krem jest przepyszny, smacznego!
Pycha! Mój ulubiony krem :)
OdpowiedzUsuńPiona, mój też! :D <3
UsuńKremy są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńOdkąd moja mama dostała blender też tak uważa. :D
Usuń