SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia,
SKŁADNIKI NA FARSZ :
- paczka mrożonego szpinaku (czy brykiet, czy liście, czy świeży - zależy od Waszych upodobań)
- 1 duży, podwójny filet
- przyprawa do kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- duża śmietana do zup i sosów
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzanej patelni smażymy nasze naleśniki - powinny być cienkie. Przechodzimy do farszu. Kurczaka przyprawiamy, smażymy i odstawiamy do wystygnięcia,
jak będzie chłodny kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę,
smażymy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak lub posiekane liście, mrożony
szpinak puści wodę, należy ją odparować. Do szpinaku i cebuli dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego kurczaka. Dodajemy całą
śmietanę i doprawiamy. Naleśniki nadziewamy farszem i składamy w ulubiony sposób, jeśli naleśniki były chłodne, możemy je już nadziane dodatkowo chwilkę podsmażyć, są pyszne, smacznego! :)
Uwielbiam takie nadzienie, nawet jako sos do makaronu :) Ja jeszcze dodaję ser feta, ale Twoja wersja wygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńSzpinak z kurczakiem i fetą miała okazję spróbować w pierogach - pycha! <3
UsuńDzięki takim naleśnikom przekonałam moje dzieci do jedzenia go, pozdrawiam Danusia.
OdpowiedzUsuńKażdy sposób jest dobry byle zadziałał! :D
Usuń