niedziela, 30 czerwca 2013

Placki jogurtowe z jagodami

Zaczął się sezon na jagody.. Niestety ich cena skutecznie potrafi odstraszyć - na moim osiedlowym rynku kilogram kosztował 34zł! Na szczęście tata wracając kupił od przydrożnego sprzedawcy trochę tych maleńkich, pysznych groszków i tak powstała nasza dzisiejsza kolacja, do której z uśmiechem zasiadłam z rodziną. :) Pomysł na ciacho od KwestiaSmaku. <3




Składniki :
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 dag umytych jagody
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jogurt, olej, jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia miksujemy mikserem na gładką masę, następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy małe placki, pilnując by się nie przypaliły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, choć jeśli wolicie kwaśne smaki można z niego zrezygnować, smacznego! 












10 komentarzy:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.