Składniki :
- 250 g kurek
- 2 średnie cebule
- pół kostki masła
- 2-3 łyżki śmietany do zup i sosów
- świeża natka pietruszki
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę masła, gdy się rozpuści dodajemy cebulę i smażymy do złotego koloru. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy pozostałe masło i kurki (oczywiście wcześniej umyte i oczyszczone). Całość smażymy ok 5 minut, następnie wlewamy ok 3/4 szklanki wody, całość dusimy ok 4 minut (dla wygody można przełożyć do garnka). Zdejmujemy patelnię/garnek z ognia i dodajemy śmietanę. Garnek wraca na ogień, całość doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Pietruszkę i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu (ilość wg własnych upodobań). Jeśli stopień gęstości sosu nam odpowiada to na tym kończy się nasze gotowanie, jeśli jest jednak za rzadki, to w kubku mieszamy ze sobą dokładnie mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki i reszta wody po czym mieszaninę stopniowo dolewamy do gotującego się sosu sprawdzając poziom zgęstnienia. Sos jest pyszny i delikatny, smacznego! :)
Nareszcie oprócz fanpage`a masz bloga :) Super, dodaję Cię do obserwowanych blogów :)
OdpowiedzUsuńW końcu się zmotywowałam. :D Teraz muszę wszystko tutaj poprzenosić z fb. :)
UsuńNie lubię grzybów, ale wygląda świetnie :) Muszę kiedyś przygotować dla moich domowników. :)
OdpowiedzUsuńHej Kochana! ;* Jak się skusisz daj znać czy smakowało. :)
UsuńA ja kurki kocham! :))
OdpowiedzUsuńMożemy sobie przybić piąteczkę! :D
Usuńsos kurkowy to nektar bogów :D z oklepaną piersią z kurczaka delyszysz :D
OdpowiedzUsuńHaha właśnie w takiej oklepanej wersji najbardziej go lubię. :D
Usuń