- minimum 4 duże laski wanilii - użyłam strączków firmy Przyprawy Świata Gdynia
- wódka
- szczelnie zamykana buteleczka
Laski wanilii rozkrajamy wzdłuż na pół, umieszczamy w
buteleczce i zalewamy alkoholem do momentu całkowitego przykrycia waniliowych
strąków. Butelkę szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na
minimum 2 miesiące - co jakiś czas zajrzyjcie do ekstraktu i wstrząśnijcie
delikatnie butelką.
Powyższe zdjęcie przedstawia mój ekstrakt po 2 miesiącach. Zacznie ciemnieć już po tygodniu, ale pełny aromat
osiągnie po czasie opisanym w przepisie.
Gdy z czasem, z powodu używania ekstraktu jego ilość będzie
się zmniejszać, dokupcie i dorzućcie po jednej, dwie laski wanilii lub dodajcie
puste strąki bez ziaren, które zostaną Wam np. po deserze i dopełnijcie buteleczkę wódką -
im więcej wanilii, tym intensywniejszy aromat i barwa ekstraktu. Polecam go stosować do wszelakich ciast i deserów. :)
No proszę! Tak prosto zrobić ;) Po co faszerować się kupna chemią? :)
OdpowiedzUsuńteż myślę że domowe lepsze :) śliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję! <3 Moja cyfrówka nieraz mnie zaskoczy. :D
Usuńsuper! sama często robię różne ekstrakty - pomarańczowy, cytrynowy...
OdpowiedzUsuńTeż się właśnie przymierzam do innych wersji, ale muszę nabyć buteleczki. :)
Usuńale super! :) Domowa musi być mega ;)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić, a coś mi schodzi :( Nie wiem czemu :(
Zrób koniecznie! :)
UsuńOo, taki domowy ekstrakt to musi być naprawdę intensywny :) No i prawdziwie waniliowy, a nie chemicznie - jak te sklepowe. Opłaca się czekać te 2 miesiące :)
OdpowiedzUsuńDokładnie - przy naszym minimalnym wysiłku (tu raczej chodzi o cierpliwość i czas oczekiwania) możemy uzyskać coś znacznie lepszego niż sklepowa chemia. :)
Usuńja też korzystam z domowego ekstraktu :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza opcja. :)
UsuńŚwietny pomysł :) tez taki przygotuję. Bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie! :) Dziękuję. ;*
UsuńI ja w końcu muszę się zebrać i zrobić ten ekstrakt! Już czuję jego wspaniały smak, nie mówiąc o aromacie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę wyjątkowy - właśnie piekę ciastka owsiane z dodatkiem ekstraktu i cukru cynamonowego. :)
UsuńTaki domowy jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPiąteczka! :)
Usuń