sobota, 14 września 2013

Krewetki w cieście piwnym z kokosem i sosem słodkie chilli

Pokochałam krewetki całym sercem. :) Na razie jadłam je pod dwoma postaciami - w cieście oraz smażone na patelni z masełkiem, czosnkiem i pietruszką. Bardzo mi zasmakowały, jednym przepisem już się podzieliłam, czas na drugi. :)


SKŁADNIKI :
  • 250 g dużych krewetek
  • 150 ml piwa (użyłam miodowe jasne)
  • 1 jajko rozdzielone na żółtko i białko
  • ok 50 ml schłodzonej wody (przed użyciem wstawiłam na ok 15 minut do zamrażarki)
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • wiórki kokosowe
  • mąka do oprószenia krewetek
  • olej do głębokiego smażenia
  • sos słodkie chilli

Mąkę ze szklanki, szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu mieszamy w głębokim naczyniu, następnie dodajemy żółtko i piwo, delikatnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta schłodzoną wodę, mieszamy, następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białko i delikatnie łączymy z całością. Rozgrzewamy sporą ilość oleju (mniej więcej tyle, ile na frytki). Osuszone papierowym ręcznikiem krewetki oprószamy mąką, moczymy dokładnie w cieście, obtaczamy we wiórkach (ja przed smażeniem przygotowuję kilka sztuk, by czas smażenia był identyczny) i delikatnie wkładamy do gorącego oleju na 2 minuty (po minucie obracamy krewetki na drugą stronę). Gotowe krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy, polecam z sosem słodkie chilli, smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. Krewetkowa przepyszna rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpusta będzie niedługo, bo zainspirowałaś mnie do suszenia pomidorów! <3

      Usuń
  2. Wyglądają świetnie! Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko! Ale sama chyba nie odważę się zrobić... Mogłabym poprosić o dostawę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz się czego bać, robota jest naprawdę prosta a efekt pyszny. :) Te krewetki, które widzisz na zdjęciu to moje pierwsze robione krewetki w życiu. :)

      Usuń
  4. Uwielbiam krewetki w takim wydaniu:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż się chce schrupać taką kokosową krewetkę :)
    Mmm pycha !
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio coraz częściej znów chodzą mi po głowie. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.