środa, 28 sierpnia 2013

Letni krem z pomidorów

Dziś korzystając z wolnego cały dzień spędziłam w kuchni czarując z Adrianem. Osobiście byłam bardzo usatysfakcjonowana tym, jak dobrym i smacznym efektem zakończyło się nasze kucharzenie. Udało się stworzyć przystawkę, danie główne i deser + spędzić miło wieczór ze znajomymi popijając pyszną czekoladę z malibu i wiórkami kokosowymi, która później ustąpiła miejsca cytrynowemu radlerowi. :) Zacznę więc od naszej przystawki, czyli lekkiego kremu z pomidorów z grzanką czosnkową.




SKŁADNIKI :
  • 7 dużych pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 śmietankowe serki topione (trójkąty)
  • ok 0,5l wywaru z warzyw
  • pieprz, sól, cukier, bazylia, oregano
  • śmietana
  • olej do smażenia

Obieramy i kroimy w dość sporą kostkę marchew i ziemniaki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, by była jakieś 5cm nad warzywami, więcej wody nie potrzeba. Przyprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy warzywa do miękkości. Obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w piórka. Pomidory myjemy, nożykiem nacinamy skórkę wzdłuż tworząc znak ,X' (dzięki temu skórka o wiele łatwiej odejdzie) i sparzamy wrzątkiem. Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona. Cebulę szklimy na patelni z dodatkiem cukru, soli i pieprzu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy jeszcze ok 2-3 minut. Następnie dodajemy pomidory, bazylię i oregano (ilość wg indywidualnego uznania), w razie konieczności doprawiamy. Całość smażymy na dość dużym ogniu ok 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. 




Do warzyw i wywaru w garnku dodajemy pomidorową zawartość patelni, wrzucamy serki i chwilę całość razem gotujemy , następnie delikatnie blendujemy i dodajemy łyżkę śmietany. Krem podajemy z grzanką czosnkową. Wg mnie jest pyszny, lekki, idealny zarówno na letni obiad jak i na nieuchronnie zbliżające się chłodne, jesienne wieczory. :)



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.