SKŁADNIKI :
- 7 dużych pomidorów
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 śmietankowe serki topione (trójkąty)
- ok 0,5l wywaru z warzyw
- pieprz, sól, cukier, bazylia, oregano
- śmietana
- olej do smażenia
Obieramy i kroimy w dość sporą kostkę marchew i ziemniaki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, by była jakieś 5cm nad warzywami, więcej wody nie potrzeba. Przyprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy warzywa do miękkości. Obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w piórka. Pomidory myjemy, nożykiem nacinamy skórkę wzdłuż tworząc znak ,X' (dzięki temu skórka o wiele łatwiej odejdzie) i sparzamy wrzątkiem. Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona. Cebulę szklimy na patelni z dodatkiem cukru, soli i pieprzu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy jeszcze ok 2-3 minut. Następnie dodajemy pomidory, bazylię i oregano (ilość wg indywidualnego uznania), w razie konieczności doprawiamy. Całość smażymy na dość dużym ogniu ok 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
Do warzyw i wywaru w garnku dodajemy pomidorową zawartość patelni, wrzucamy serki i chwilę całość razem gotujemy , następnie delikatnie blendujemy i dodajemy łyżkę śmietany. Krem podajemy z grzanką czosnkową. Wg mnie jest pyszny, lekki, idealny zarówno na letni obiad jak i na nieuchronnie zbliżające się chłodne, jesienne wieczory. :)
Do warzyw i wywaru w garnku dodajemy pomidorową zawartość patelni, wrzucamy serki i chwilę całość razem gotujemy , następnie delikatnie blendujemy i dodajemy łyżkę śmietany. Krem podajemy z grzanką czosnkową. Wg mnie jest pyszny, lekki, idealny zarówno na letni obiad jak i na nieuchronnie zbliżające się chłodne, jesienne wieczory. :)
Kremy w kazdej postaci. <3
OdpowiedzUsuń