SKŁADNIKI:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki przyprawy do piernika lub łyżeczka cynamonu
- marmolada wieloowocowa
- czekolada do polania
Wszystkie składniki poza czekoladą i marmoladą mieszamy albo w osobnym naczyniu albo od razu w
małym naczyniu żaroodpornym (moje jest mniejsze niż blacha do tradycyjnego
keksa) i wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty z mocą 800w (czas jest orientacyjny niestety, każda mikrofalówka działa inaczej, sprawdzajcie ciasto wykałaczką). Po 'upieczeniu'
ostrożnie wyciągamy naczynie z mikro, pozwalamy chwilę ciastu odsapnąć i ostygnąć po czym
wyciągamy na deskę i delikatnie przekrajamy wzdłóż na 2 lub 3 części w
zależności od tego, jak wysokie wyjdzie ciacho. Smarujemy marmoladą (nie
żałować :)) i składamy z powrotem,
polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z małą ilością mleka. Ciacho
jest pyszne i jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które tak jak ja nie
posiadają w domu piekarnika. :)
Super - sama nie mam w domu piekarnika i chętnie wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam - nie pożałujesz. :)
UsuńAPETYCZNIE WYGLĄDA ! :)
OdpowiedzUsuńWięc napiszę jeszcze raz, że piernik z mikrofalówki to już zdecydowanie wyższy level wśród mikrofalówkowych tworów :D
OdpowiedzUsuńHaha dzięki. :D
UsuńJedna łyżka kakao zdecydowanie wystarczy, w końcu to piernik. Jest wtedy lżejszy i bardziej czuć przyprawy. No i nie jest taki czarny w porównaniu do piernika z dwoma łyżkami :)
OdpowiedzUsuńJasne, jedną łyżkę teżmożna dać :)
UsuńNiestety a mój piernik nie wyszedł dobry, jest suchy,twardy i zbrylowany wogole w smaku byłby bardzo dobry gdyby nie wyżej wymienione wady.
OdpowiedzUsuńMożliwe, że za długo był w mikro.
Usuńmożna powiększyć przepis do normalnej blach czy wyjdzie zakalec?
OdpowiedzUsuńChyba przekonasz się metodą próby. :) Nie mogę Ci pomóc, to ciastko robiłam tylko raz na powyższych proporcjach w małym naczybiu żaroodpornym, nie wiem jak to z normalną blachą wyjdzie, powodzenia! :)
UsuńNo nie wiedziałem ze takie rzeczy można zrobic w mikrofali. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Teraz to aż wypróbują u siebie
OdpowiedzUsuńDopóki nie miałam piekarnika musiałam sobie jakoś radzić. :D
UsuńPiernik wszedł wspaniale! Lepszy niż kupny! Miękki, puszysty... Przypomina mi te robione na święta. Jak najbardziej polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę sie! :)
Usuń