piątek, 5 lipca 2013

Pyry z gzikiem

Rodzice pochodzą z wielkopolski, więc ta potrawa odkąd pamiętam pojawiała się w moim domowym menu. Osobiście uwielbiam to połączenie, jest proste, mało pracochłonne i sycące. <3 Przyjaciele z rodzinnego nadmorskiego Kołobrzegu nieraz robili wielkie oczy na słowo 'gzik' nie wiedząc o czym mówię, studencki Poznań pewnie od razu wie o co chodzi! :)



Składniki :
  • kostka twarogu półtłustego
  • duży jogurt grecki
  • duża cebula
  • jeśli lubicie to koperek i/lub szczypiorek
  • ziemniaki
  • sól, pieprz

Twaróg rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zioła i dodajemy po trochu jogurtu, by gzik nie wyszedł za rzadki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ja posiadam w domu 'przyprawę do twarożku' firmy VEGETA, jest pyszna i daje wyjątkowy smak. Ziemniaki gotujemy i podajemy jak kto lubi, ja gzik nakładam na ziemniaki, można obok, smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.