czwartek, 11 lipca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami i pietruszką

Osobiście jestem mega fanką jajek - czy to na kanapce, czy w postaci jajecznicy, czy właśnie takich faszerowanych maleństw. Co prawda drobniutkie krojenie pieczarek jest pracochłonne, ale pyszny efekt wart jest zadania sobie tego trudu. Osobiście najczęściej towarzyszy mi przyjaciółka, więc idzie szybciej. Polecam zaprosić znajomych do współpracy - wspólne gotowanie może być naprawdę przyjemnym sposobem spędzania wolnego czasu, osobiście bardzo często to praktykuję. :) Owe jajka zostały opublikowane i nagrodzone w dodatku kulinarnym 'Kuchnia i Kropka' gazety, którą możecie zakupić w sieciach sklepów 'Biedronka'. :)



SKŁADNIKI :
  • 6 jajek
  • świeża natka pietruszki
  • 0,5 kg pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • mały majonez 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Jajka gotujemy na twardo, pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, cebulę również kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, dodajemy po troszku soli i pieprzu po czym próbujemy - lepiej przypraw dosypać niż przesadzić. Gdy pieczarki wraz z cebulką będą gotowe odstawiamy je do przestygnięcia, z pieczarek pewnie będzie woda, odparujcie ją lub odlejcie. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, delikatnie wydłubujemy żółtka do miski, do żółtek dodajemy po łyżce stołowej pieczarek i majonezu, mieszamy (najlepiej dziabać widelcem). Konsystencja powinna być w miarę spójna, by masa nam się nie rozlewała, trzeba zwrócić uwagę na to, by pieczarki nie zaczęły przeważać ilościowo nad resztą (jeśli pieczarki Wam zostaną, możecie je podgrzać i gorące zamknąć w słoiku zostawiając do wystygnięcia do góry dnem, wtedy możecie je przechować długo w lodówce do następnego razu). Jak masa będzie już dla Was odpowiednia, możecie ją doprawić wedle swojego gustu. Następnie kroimy drobno pietruszkę i dodajemy do pasty. Nadziewamy jajeczka, dekorujemy pietruchą i smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.