SKŁADNIKI :
- 6 jajek
- świeża natka pietruszki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- mały majonez
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jajka gotujemy na twardo, pieczarki myjemy, obieramy i
kroimy w drobną kosteczkę, cebulę również kroimy w drobną kostkę. Cebulę
podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, dodajemy po troszku
soli i pieprzu po czym próbujemy - lepiej przypraw dosypać niż przesadzić. Gdy pieczarki wraz z cebulką będą gotowe
odstawiamy je do przestygnięcia, z pieczarek pewnie będzie woda, odparujcie ją
lub odlejcie. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, delikatnie wydłubujemy
żółtka do miski, do żółtek dodajemy po łyżce stołowej pieczarek i majonezu,
mieszamy (najlepiej dziabać widelcem). Konsystencja powinna być w miarę spójna,
by masa nam się nie rozlewała, trzeba zwrócić uwagę na to, by pieczarki nie zaczęły
przeważać ilościowo nad resztą (jeśli pieczarki Wam zostaną, możecie je
podgrzać i gorące zamknąć w słoiku zostawiając do wystygnięcia do góry dnem,
wtedy możecie je przechować długo w lodówce do następnego razu). Jak masa
będzie już dla Was odpowiednia, możecie ją doprawić wedle swojego gustu. Następnie kroimy drobno pietruszkę i dodajemy do pasty. Nadziewamy
jajeczka, dekorujemy pietruchą i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.