- 4 udka drobiowe
SKŁADNIKI DO MARYNATY :
- 1 szklanka oleju
- pół szklanki miodu
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżki soli
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Umyte i osuszone udka dokładnie nacieramy marynatą z obu stron, umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy resztą marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Udka piekłam na grillu przez ok. 25 minut, jako dodatki wybrałam kawałki bagietki i lekką sałatkę z rukoli i pomidorów. Całość wyszła pyszna, zadowoliła podniebienia najmłodszych, a jak powszechnie wiadomo - to najostrzejsi jurorzy. :) Poniżej kilka zdjęć z backstage'u w KontenerArt. :)
Śliczna jak zawsze :*
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana. :)
Usuńmięcho pychota!:) fajnie Cię zobaczyć :)
OdpowiedzUsuńA czasem się pokażę. :)
UsuńPięknie się mięso przyrumieniło, aż ślinka cieknie :) Kurczak w takiej marynacie jest najpyszniejszy,
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka z grilla :) pięknie się prezentujesz na tych zdjęciach :p
OdpowiedzUsuńtez lubie slodkie marynaty do mies :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, nie za bardzo przepadam za udkami, ale te wyglądają wyśmienicie! ^^
OdpowiedzUsuńco za kolory!
OdpowiedzUsuńno i fajny event, oby więcej takich :)
Wyglądają super! Zjadłabym takiego udka ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy moi rodzice by to polubili :) U nich miód to tylko do chleba ;D
OdpowiedzUsuńcudownie złocisty ;)
OdpowiedzUsuńp.s. śliczna jesteś ;p
hej! tak ogladam Twoje zdjęcia i nadziwić się nie mogę, jaki zrobiłaś postęp. Coraz ładniejsze fotki... chyba przestanę Cię lubić i zarzucę focha, bo tylko ja taka noga z robienia zdjęć, buuuuu... :)))
OdpowiedzUsuńporywam przepis :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam mięs na słodko, ale czas spróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:) Lubię!
OdpowiedzUsuń