SKŁADNIKI MIĘSO :
- duży, podwójny filet z kurczaka
- przyprawa do drobiu
- majeranek
- oliwa lub olej do marynaty
SKŁADNIKI SOS KURKOWY :
- 250g kurek
- 2 średnie cebule
- pół kostki masła
- 2 lub 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%
- świeża natka pietruszki
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
SKŁADNIKI SAŁATKA :
- główka sałaty lodowej
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- ogórek świeży
- sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam ziołowo-koperkowy
- olej/oliwa i woda
POZOSTAŁE SKŁADNIKI :
- ziemniaczane półksiężyce z przyprawami (dostępne w lidlu) lub zwykłe ziemniaki, frytki
- olej
Zacznijmy od sosu kurkowego. Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę
posiadanego masła, gdy nabierze temperatury dodajemy do niego posiekaną cebulę
i czekamy, aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa
dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy kurki (ja wcześniej je
rozmroziłam, opłukałam wodą i wysuszyłam papierowym ręcznikiem). Kurki smażymy
krótko, jakieś 4-5 minut nie więcej. Następnie dla wygody przełożyłam całość do
garnka, wlałam 3/4 szklanki wody (wlewajcie po trochu, by osiągnąć odpowiedni
dla Was poziom gęstości sosu), pozwoliłam, by wszystko podusiło się jakieś 4
minutki, po czym zdjęłam garnek z palnika i jak całość troszkę przestygła dodałam
śmietanę. Garnek wrócił na ogień a ja zajęłam się doprawianiem, troszkę vegety,
pieprzu, soli. Natkę pietruszki
i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to
w kubku dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody. Ważne,
by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały grudki (osobiście
roztrzepuję to zawsze trzepaczką). I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy,
mieszając i sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba, sos gotowy, czas na sałatkę. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ogórki w kostkę, sos sałatkowy przygotowujemy wg przepisu z opakowania. W końcu czas na mięso. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na pół
tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi, potem obie połówki kroimy
wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka i majeranek, przyprawiamy mięso, zalewamy lekko oliwą lub olejem i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso
z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ
marynata otulająca mięso je zawiera i zostanie na patelni. Mięso kładziemy na
rozgrzaną patelnię i smażymy. Ziemniaczki przygotowujemy wg przepisu z opakowania, smażymy zamrożone na głębokim oleju. Smacznego, dla mnie to raj smaku! :)
Mniam... ależ mi smaku narobiłaś na kurki! Cudowny obiad :)
OdpowiedzUsuńOj tak.<3
Usuńsos kurkowy <3
OdpowiedzUsuńMam to samo skojarzenie... :)
UsuńŚwietnie wygląda to danie, sos mega <3
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że smak jest równie pyszny. :)
UsuńBardzo apetycznie to wygląda. Ja bym musiała zamienić kurki na pieczarki.
OdpowiedzUsuńSos pieczarkowy równie mocno lubię. :)
Usuńsmakowity i bardzo ładnie podany, bardzo chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńWysyłam kurierem! :)
Usuń