- kostka miękkiego masła (200 g)
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 5 łyżek wody
SKŁADNIKI NA FARSZ :
- ok. 0,5 kg brokuła
- średniej wielkości podwójny filet drobiowy
- 200 ml śmietany - ja używam 18%
- 5 dużych ząbków czosnku
- 150 g startego, żółtego sera
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka
- przyprawa do kurczaka
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy - jeśli klei się za bardzo przy wykorzystaniu już całej mąki z przepisu dodawajcie po troszku mąki z paczki, aż ciasto gładko będzie odchodziło od dłoni. Następnie przekładamy je na talerz, przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum pół godziny. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odstawiamy. Brokuł gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowania) w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Okej, czas wrócić do ciasta. :) Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, by potem ciasto bez problemu od niej odeszło (ja użyłam margaryny), ciasto dokładnie wykładamy na całą blaszkę oraz brzegi, nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, przykrywamy folią spożywczą dopasowując ją do kształtu blaszki i zasypujemy czymś ciężkim (surową fasolą lub grochem) na wysokość ścianek blaszki (zapobiegnie do urośnięciu ciasta). Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni, wyciągamy z piekarnika, usuwamy folię wraz z 'ciężarkami', nakładamy kurczaka i zabieramy się za przygotowanie masy śmietanowo - jajecznej. Śmietanę mieszamy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami - każdy użyje ich w innej ilości, dopasowując je do swoich kubków smakowych. :) Dodajemy ok 3/4 sera, mieszamy i całość wylewamy na ciasto z kurczakiem, rozprowadzamy dokładnie łyżką. Brokuł dzielimy na mniejsze części i układamy na tarcie, posypujemy resztą sera i wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Czas jest orientacyjny, ja tartę doglądam co 5 minut sprawdzając stan ścięcia masy śmietanowej i kontrolując go wykałaczką. Tarta jest pyszna, smacznego! <3
Wygląda bardzo, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje. :D
UsuńMmmm.... pyszna :)
OdpowiedzUsuńOczywiście się zatrzęsłam na widok tej tarty, bo nie od dziś wiadomo, że kocham brokuły, czosnek i kurczaka w jednym! Pyyycha! Chcę!
OdpowiedzUsuńKochana specjalnie dla Ciebie wyślę kawałek. :D
UsuńJa dodalam jeszcze ser feta
UsuńJasne, że można. :) Ja osobiście nie lubię fety, dlatego unikam jej w swoich potrawach, ale teoretycznie wiem, że fajnie tu pasuje. :)
Usuńuwielbiam takie połączenia <3
OdpowiedzUsuńkurcze nie umiem piec/robić ciast..zawsze coś spier...sie coś nie uda :-) Ale chyba spróbuje...no brzmi i wygląda tak zachęcająco że ślinka cieknie. Pozdrawiam- nowa czytelniczka :-)
OdpowiedzUsuńPróbuj - mi też nie zawsze wszystko się udaje, ale się nie poddaje. :) Buźki. ;*
UsuńTakiej tarcie mówię:TAK:)
OdpowiedzUsuńJa też. :D
Usuńuwielbiam takie tarty! mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń...nie jadłam jeszcze tarty z brokułami, ale uwielbiam brokuł z bułką tartą i czosnkiem :)... nie chcę sobie wyobrażać jak smakuję, bo właśnie zgłodniałam !
OdpowiedzUsuńPyszna jest, zapewniam! :)
Usuńkocham tarty!:) jest wręcz od nich uzależniona:) dawno nie robiłam wersji na słono:) z brokułem i kurczakiem też kiedyś robiłam, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak ja, uzależniłam się kompletnie. :D
UsuńMniam wyglada bosko ! :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że tak dlugo Cie nie odwiedzałam :) Już jestem :****
Pozdrawiam
Wybaczam! <3
UsuńMasz wielkie serce ;D
UsuńDla Ciebie zawsze. :D
Usuńdomowe tarty są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńCo racja, to racja. :D
UsuńTakie domowe przepisy są najlepsze :) bardzo lubię szpinak
OdpowiedzUsuńSzpinak też lubię. :D
Usuńwłasnie taka tarta chodzi mi ostatnio po głowie! wspanialy przepis!
OdpowiedzUsuńCzytasz w moich myślach. Aż mi ślinka cieknie. Bardzo lubię tego typu tarty. No i ile zdrowych warzyw można do nich napakować!
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja je uwielbiam. <3
UsuńRobilam..tarta przepyszna.przepis wbrew pozorom bardzo prosty.Tarte robilam pierwszy raz w zyciu a wyszla idealna taka jak na Twoim zdjeciu.Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy! Jutro robie placuszki z bananem i nutella :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się! <3 Takie komentarze są bardzo miłe, powodzenia! :)
UsuńJajka surowe sie dodaje?
OdpowiedzUsuńTak. :)
Usuńten przepis jest na blachę o jakiej średnicy?
OdpowiedzUsuńMoja forma ma 28 cm średnicy. :)
Usuńwielkie dzięki :)
UsuńNie ma sprawy, smacznego! :)
UsuńZrobiłam dzisiaj Twoją tartę :) Pyszna!. Uwielbiam potrawy z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. :)
UsuńNiebo w gębie ! Mój chłopak był zachwycony,dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, dziękuję za komentarz! :)
UsuńA dzisiaj po raz kolejny robie tarte z twojego przepisu, bo jest pyszna!!!!;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :)
UsuńChce upiec pierwszy raz tartej jednak nie całkiem rozumiem co mam zrobić z ta folia spożywcza wstyd się przyznać ale nie wiem jaka to folia no i jak nasypiemy na to groch to jak będziemy widzieli ze ciasto jest zrumienione
OdpowiedzUsuńNa blaszkę najpierw ciasto, na ciasto folia, na folię groch. W trakcie pieczenia wysuwamy blachę, lekko odginamy folię i po brzegach widzimy stan upieczenia ciasta. :)
UsuńKurcze, jak dotąd wykorzystywałam tartę do słodkich wypieków, piekąc rogaliki z jabłkami lub czekoladą. z drugiej strony, wytrawne tarty na kruchych spodach nie zawsze mi wychodziły dlatego... chyba to ciasto francuskie będzie rozwiązaniem :)
OdpowiedzUsuńPewnie, francuskie jak najbardziej! :)
Usuń