SKŁADNIKI :
- duży pęczek koperku
- duży pęczek szczypiorku
- 2 duże ogórki szklarniowe
- ząbek czosnku
- 500ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
- ocet winny jabłkowy
Jogurt wlewamy do głębokiej miski, ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do jogurtu. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do jogurtu z ogórkami. Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem winnym, schładzamy kilka godzin w lodówce, smacznego! :)
Piękne zdjęcia! Ja również robię latem podobny chłodnik! Rewelka na upały:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. :) Staram się fotografować na tyle dobrze, na ile pozwalają warunki i mój biedny sprzęt. :D
UsuńFajny pomysł na chłodnik, idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńDzięki! ;*
UsuńKurcze, jeszcze nie jadłam dobrego chłodniku. Może na najbliższe upały też go przygotuję... :)
OdpowiedzUsuńPolecam, spróbuj koniecznie! :)
UsuńTeż tak mam, coś wychodzi mi super, myślę, że nic złego się już nie wydarzy i... przez nieuwagę wszystko ląduje na podłodze! Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Chłodnik super! :)
OdpowiedzUsuń