Pyszne, zawsze sprawdzające się połączenie - brokuły, pierś z kurczaka i żółty ser otulone chrupiącym ciastem francuskim. Zapraszam serdecznie do przepisu! :) A tak z innej beczki - jak idą Wasze przygotowania do Świąt? Ja ubrałam już pięknie choinkę, mam prezenty, generalne sprzątanie i wypiek pierniczków za mną. Od wtorku czeka świąteczne pichcenie w kuchni i spędzanie czasu w gronie rodzinnym. :)
- arkusz ciasta francuskiego
- 350g brokułów
- mała podwójna pierś z kurczaka
- 150g sera edamskiego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- żółtko
- 0,5 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY :
- mały jogurt grecki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z dodatkiem i odstawiamy. Brokuły (użyłam mrożonych różyczek) wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na środku układamy po kolei kurczaka, brokuły i całość posypujemy startym serem edamskim. Następnie zawijamy krótsze brzegi do środka, nacinamy ciasto i zaplatamy warkocz tak jak na zdjęciach.
Warkocz przekładamy na blaszkę, smarujemy dokladnie żółtkiem rozkłóconym z mlekiem (1 żółtko i 0,5 łyżki mleka). W moim piekarniku (elektryczny z termoobiegiem) warkocz piekłam ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto musi być zarumienione i upieczone, jeśli nie jest się pewnym warto odkroić kawałek, by sprawdzić stan upieczenia i w razie konieczności włożyć warkocz z powrotem do piekarnika. Podajemy z sosem czosnkowym - do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Warkocz wyszedł palce lizać, miłego dnia Kochani! :)
Robiłam ostatnio coś bardzo podobnego, ale nie wyglądało na tyle apetycznie żeby wrzucać na bloga :D Twoje wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. ;*
UsuńWygląda cudownie. Nigdy nie jadłam, ale takie połączenie bardzo mi pasuje.
OdpowiedzUsuńJa skusiłam się pierwszy raz, pycha. :)
Usuńlubie takie wynalazki, zwlaszcza z sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńNalależę, stety albo raczej niestety do osób, który sos czosnkowy uwielbiają. :D
UsuńJuż sobie wyobrażam ten seeeer <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię właśnie takie warkocze, często jak nie mam czasu i coś na szybko trzeba zrobić, to robię :)
OdpowiedzUsuńBo w nich o tyle fajne jest to, że nadzieniem może być naprawdę wszystko. :)
UsuńŚwietne danie, pyszności. Z chęcią bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo. :)
UsuńPysznie wygląda. Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
UsuńPyszny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńjej.. zgadzam się z Tobą: klasyk, cudowny... <3 ser, brokuły, chrupiące ciasto <3 nic lepszego nie ma!
OdpowiedzUsuńW podobnej formie uwielbiam szpinak. :)
UsuńAle nam smaku narobiłaś, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA Wy jakiego mi smaku zawsze narobicie, mały odwet! :)
UsuńO matko! Jego zawartość a raczej jej zdjęcie już powoduje, że ślinka mi cieknie ;D
OdpowiedzUsuńSmacznego! :D
UsuńChętnie wykorzystam Twój przepis np. na Sylwestra. Wygląda doskonale:)
OdpowiedzUsuńCieszę się. :)
UsuńŚwietny pomysł.
OdpowiedzUsuńA ja czasem zastanawiam się co zrobić Mężowi na obiad ;).
Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
UsuńLubię ciasto francuskie ;)
OdpowiedzUsuńJa też, choć rzadko je używam. :)
UsuńGratulujmy przepisu, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajny i prosty pomysł na przekąskę imprezową! Takie lubię! :D Wszystkiego najlepszego i dużo smacznych przepisów w Nowym Roku!!
OdpowiedzUsuńWzajemnie wszystkiego dobrego Kochana! ;*
UsuńWspaniały warkocz na imprezę albo obiad, pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńpo prostu MNIAM :)
OdpowiedzUsuńNic dodać,nic ująć. :)
Usuńłał! ależ warkocz!prezentuje się wybitnie!
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Dziękuję. :)
Usuńjestem pod wrażeniem- pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńWygląda bardzo fajnie. Uwielbiam brokuły więc z pewnością spróbuje.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńAleż smacznie się prezentuje taki kulinarny warkocz.
OdpowiedzUsuńI równie smacznie smakuje. :)
Usuń