sobota, 20 grudnia 2014

Francuski warkocz z brokułami, kurczakiem i serem edamskim

Pyszne, zawsze sprawdzające się połączenie - brokuły, pierś z kurczaka i żółty ser otulone chrupiącym ciastem francuskim. Zapraszam serdecznie do przepisu! :) A tak z innej beczki - jak idą Wasze przygotowania do Świąt? Ja ubrałam już pięknie choinkę, mam prezenty, generalne sprzątanie i wypiek pierniczków za mną. Od wtorku czeka świąteczne pichcenie w kuchni i spędzanie czasu w gronie rodzinnym. :)


SKŁADNIKI NA DANIE GŁÓWNE :
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 350g brokułów
  • mała podwójna pierś z kurczaka
  • 150g sera edamskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • żółtko
  • 0,5 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY :
  • mały jogurt grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z dodatkiem i odstawiamy. Brokuły (użyłam mrożonych różyczek) wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na środku układamy po kolei kurczaka, brokuły i całość posypujemy startym serem edamskim. Następnie zawijamy krótsze brzegi do środka, nacinamy ciasto i zaplatamy warkocz tak jak na zdjęciach.






Warkocz przekładamy na blaszkę, smarujemy dokladnie żółtkiem rozkłóconym z mlekiem (1 żółtko i 0,5 łyżki mleka). W moim piekarniku (elektryczny z termoobiegiem) warkocz piekłam ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto musi być zarumienione i upieczone, jeśli nie jest się pewnym warto odkroić kawałek, by sprawdzić stan upieczenia i w razie konieczności włożyć warkocz z powrotem do piekarnika. Podajemy z sosem czosnkowym - do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Warkocz wyszedł palce lizać, miłego dnia Kochani! :)




43 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio coś bardzo podobnego, ale nie wyglądało na tyle apetycznie żeby wrzucać na bloga :D Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. Nigdy nie jadłam, ale takie połączenie bardzo mi pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie wynalazki, zwlaszcza z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalależę, stety albo raczej niestety do osób, który sos czosnkowy uwielbiają. :D

      Usuń
  4. Już sobie wyobrażam ten seeeer <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię właśnie takie warkocze, często jak nie mam czasu i coś na szybko trzeba zrobić, to robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w nich o tyle fajne jest to, że nadzieniem może być naprawdę wszystko. :)

      Usuń
  6. Świetne danie, pyszności. Z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda. Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. jej.. zgadzam się z Tobą: klasyk, cudowny... <3 ser, brokuły, chrupiące ciasto <3 nic lepszego nie ma!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale nam smaku narobiłaś, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Wy jakiego mi smaku zawsze narobicie, mały odwet! :)

      Usuń
  10. O matko! Jego zawartość a raczej jej zdjęcie już powoduje, że ślinka mi cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wykorzystam Twój przepis np. na Sylwestra. Wygląda doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł.
    A ja czasem zastanawiam się co zrobić Mężowi na obiad ;).
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratulujmy przepisu, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny i prosty pomysł na przekąskę imprezową! Takie lubię! :D Wszystkiego najlepszego i dużo smacznych przepisów w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały warkocz na imprezę albo obiad, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. łał! ależ warkocz!prezentuje się wybitnie!
    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  17. jestem pod wrażeniem- pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo fajnie. Uwielbiam brokuły więc z pewnością spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ smacznie się prezentuje taki kulinarny warkocz.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.