wtorek, 1 kwietnia 2014

Wielkanocny żurek w chlebku

Nie wyobrażam sobie bez niego świąt, a w Poznaniu mam swoją jedną z ulubionych restauracji na Starym Rynku, gdzie jadłam naprawdę dobry. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc zapraszam po przepis na żurek w chlebku. :)



SKŁADNIKI :
  • 0,5 l zakwasu żytniego/do żurku
  • ok 2 l bulionu jarzynowego - po ugotowaniu zostawiamy marchew
  • 3 białe, surowe kiełbasy
  • kilka kawałków wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku w łupince
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
  • majeranek
  •  pieprz
  • sól
  • śmietana do zupy

DODATKI :
  • chlebki do żurku
  • jajka ugotowane na twardo

Do przecedzonego gorącego wywaru wkładamy kiełbasę i wędzonki, gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Po tym czasie kiełbasę można wyjąć, wędzonkę zostawiamy i  stopniowo wlewamy wstrząśnięty zakwas, próbując kwasowość do momentu, aż będzie dla nas odpowiednia. Dodajemy czosnek, pieprz, sól, majeranek i chrzan do smaku, zupę gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę, kawałki pokrojonej kiełbasy oraz zaprawiamy zupę śmietaną. Doprawiamy i podajmy z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo w wydrążonym, przypieczonym wcześniej w piekarniku chlebku. :)


Przepis bierze udział w akcji :

Wielkanocne Smaki - edycja IV   Wielkanocne Smaki - edycja IV

33 komentarze:

  1. Żurku/barszczu białego wyjątkowo nie lubię! Ale zawsze śmieszyło mnie jego podanie w chelbie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej no, co w tym śmiesznego? :D

      Usuń
    2. Jak mozna nie lubic zurku/barszczu?? A poza tym co w tym smiesznego? to daje tej zupie dodatkowego, bogatego smaku, a takie podanie jest po prsotu bardzo eleganckie!

      Usuń
  2. Uwielbiam! Mam nadieje ze mama przygotuje taki na swieta :) Juz nie moge sei doczekac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na pewno zadbam o to, by znalazł się na moim wielkanocnym stole. :)

      Usuń
  3. u mnie żurek będzie na pewno :) może nie w chlebie :) ale będzie :) muszę zakwas zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz gdzieś swój sprawdzony przepis? :)

      Usuń
    2. a mam :) to kiedy robimy ? :)

      Usuń
    3. Ty decyduj, nie wiem ile on musi stać. :D

      Usuń
    4. 3-4 dni przed gotowaniem, ale w lodówce to i tydzień może postać :) z tym,że żurek będę gotowała w Wielką Sobotę :)

      Usuń
    5. Hahaha nie nie, ja i moje ogarnięcie kalendarza. :D Wychodzi za tydzień jakoś w takim razie. :D

      Usuń
    6. no już się przestraszyłam, że Święta w innym terminie czy jak :) to 15.04 zakwas a 19.04 żurek ? ;)

      Usuń
    7. Żurek będzie gotował mój brat, ja mu zakwas zrobię, tylko napisz czego ile mi potrzeba i jak to ogarnąć. :)

      Usuń
    8. Oki mam. ;* Ogarnę w domu, bo teraz kwitnę na zajęciach. :(

      Usuń
    9. kupiłam mąkę żurkową i dumam nad nią

      Usuń
    10. A mój brat powiedział, że sam sobie zakwas ogarnie, samowystarczalny się znalazł. :P

      Usuń
  4. a u mnie żurku akurat nie robi się na święta, a cały rok :D
    Ale zawsze chciałam zjeść jakąś zupe w chlebie.. :D
    Takie fajne to musi być!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam wygrzebywać łyżką takie rozmoczone kawałki chleba, bo jem go do większości zup. :)

      Usuń
  5. żurek uwielbiamy, podanego w chlebie jeszcze nie jadłyśmy, ale w te święta kto wie, kto wie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej chlebek kosztuje jakieś 2 zł, więc kupcie, fajna zabawa z tym. :)

      Usuń
  6. Ależ pyszności u Ciebie! Chociaż żurek akurat nie dla mnie, ale dla mojego Faceta owszem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda :) Śliczne zdjęcie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam żurek :) taki w chlebku jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.