Nie wyobrażam sobie bez niego świąt, a w Poznaniu mam swoją jedną z ulubionych restauracji na Starym Rynku, gdzie jadłam naprawdę dobry. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc zapraszam po przepis na żurek w chlebku. :)
- 0,5 l zakwasu żytniego/do żurku
- ok 2 l bulionu jarzynowego - po ugotowaniu zostawiamy marchew
- 3 białe, surowe kiełbasy
- kilka kawałków wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku w łupince
- 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
- majeranek
- pieprz
- sól
- śmietana do zupy
DODATKI :
- chlebki do żurku
- jajka ugotowane na twardo
Do przecedzonego gorącego wywaru wkładamy kiełbasę i
wędzonki, gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Po tym czasie kiełbasę
można wyjąć, wędzonkę zostawiamy i
stopniowo wlewamy wstrząśnięty zakwas, próbując kwasowość do momentu, aż będzie dla nas odpowiednia. Dodajemy czosnek, pieprz, sól, majeranek i
chrzan do smaku, zupę gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec
dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę, kawałki pokrojonej
kiełbasy oraz zaprawiamy zupę śmietaną. Doprawiamy i podajmy z dodatkiem
jajka ugotowanego na twardo w wydrążonym, przypieczonym wcześniej
w piekarniku chlebku. :)
Przepis bierze udział w akcji :
Przepis bierze udział w akcji :
Żurku/barszczu białego wyjątkowo nie lubię! Ale zawsze śmieszyło mnie jego podanie w chelbie :D
OdpowiedzUsuńEj no, co w tym śmiesznego? :D
UsuńJak mozna nie lubic zurku/barszczu?? A poza tym co w tym smiesznego? to daje tej zupie dodatkowego, bogatego smaku, a takie podanie jest po prsotu bardzo eleganckie!
UsuńUwielbiam! Mam nadieje ze mama przygotuje taki na swieta :) Juz nie moge sei doczekac :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno zadbam o to, by znalazł się na moim wielkanocnym stole. :)
Usuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńu mnie żurek będzie na pewno :) może nie w chlebie :) ale będzie :) muszę zakwas zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuńO to i może ja zrobię. :)
Usuńtaki domowy najlepszy :)
UsuńA masz gdzieś swój sprawdzony przepis? :)
Usuńa mam :) to kiedy robimy ? :)
UsuńTy decyduj, nie wiem ile on musi stać. :D
Usuń3-4 dni przed gotowaniem, ale w lodówce to i tydzień może postać :) z tym,że żurek będę gotowała w Wielką Sobotę :)
UsuńNo to spróbuję. :)
Usuńto kiedy robimy? :)
Usuń22-23.04 ? :)
Usuńpo świętach ? :)
UsuńHahaha nie nie, ja i moje ogarnięcie kalendarza. :D Wychodzi za tydzień jakoś w takim razie. :D
Usuńno już się przestraszyłam, że Święta w innym terminie czy jak :) to 15.04 zakwas a 19.04 żurek ? ;)
UsuńŻurek będzie gotował mój brat, ja mu zakwas zrobię, tylko napisz czego ile mi potrzeba i jak to ogarnąć. :)
Usuńwysłałam maila :)
UsuńOki mam. ;* Ogarnę w domu, bo teraz kwitnę na zajęciach. :(
Usuńkupiłam mąkę żurkową i dumam nad nią
UsuńA mój brat powiedział, że sam sobie zakwas ogarnie, samowystarczalny się znalazł. :P
Usuńa u mnie żurku akurat nie robi się na święta, a cały rok :D
OdpowiedzUsuńAle zawsze chciałam zjeść jakąś zupe w chlebie.. :D
Takie fajne to musi być!
Ja uwielbiam wygrzebywać łyżką takie rozmoczone kawałki chleba, bo jem go do większości zup. :)
Usuńżurek uwielbiamy, podanego w chlebie jeszcze nie jadłyśmy, ale w te święta kto wie, kto wie :)
OdpowiedzUsuńEj chlebek kosztuje jakieś 2 zł, więc kupcie, fajna zabawa z tym. :)
UsuńAleż pyszności u Ciebie! Chociaż żurek akurat nie dla mnie, ale dla mojego Faceta owszem ;)
OdpowiedzUsuńJa baaardzo lubię. :)
UsuńPysznie wygląda :) Śliczne zdjęcie :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam żurek :) taki w chlebku jest cudowny!
OdpowiedzUsuńChlebek dodaje uroku. :)
Usuń