Astronomiczna wiosna zdecydowanie puka dziś w okna. :)
- podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie mieszanki chińskiej - zazwyczaj w skład takiej mieszanki wchodzą pędy bambusa, kiełki fasoli mung, grzyby chińskie, cebula, marchew, papryka, por. Oczywiście można samemu skompletować te wszystkie składniki, jednak wiadomo - koszty rosną. :)
- przyprawy :
- imbir - użyłam imbiru mielonego od Royal Brand
- kozieradka - użyłam kozieradki od Przyprawy Świata Gdynia
- curry - użyłam curry indyjskiego od Smakinatury.eu
- sól - użyłam różowej soli himalajskiej od Sante
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz - ryż
- woda
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawami - ja nie liczę szczypt czy łyżeczek, sypię każdą przyprawą całą powierzchnię mięsa. :) Swoje warzywa oraz mięso przygotowałam w parowarze w czasie 20 minut. Jeśli nie macie parowaru, usmażcie mięso po prostu na patelni z dodatkiem oleju, dodajcie potem warzywa i całość duście, aż warzywa zmiękną.
Gdy moje warzywa i kurczak był gotowe, na moment przełożyłam je do garnka, dolałam wodę (ilość zależy od osoby gotującej, jedni wolą więcej sosu, inni wolą wersję gęstą), gdy tylko się zagotowała lekko zagęściłam sos zwiesiną z mąki i wody, ponownie doprawiłam i gotowe. Ryż gotujemy w osolonej wodzie - ja uwielbiam ryż klejący się, dlatego mój gotuję aż 25 minut. :)
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :
Lubię takie dania! Tylko dla mnie wersja bez kurczaka :D
OdpowiedzUsuńWege? :)
UsuńUwielbiam kurczaka po chińsku! Pycha!
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam. :)
UsuńPodoba mi się Twój blog, dlatego nominuje go do Liebster Blog Award!
OdpowiedzUsuńWięcej szczegółów na:
slodkastrona.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję, jak znajdę chwilę to odpowiem. ;)
UsuńPychota, zjadłabym:)))
OdpowiedzUsuńWysyłam kurierem! :)
Usuńtrzeba się wreszcie zabrać za to danie:) Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę pycha. :)
Usuńhehe dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam po raz kolejny ;)
Nie ma problemu, również pozdrawiam. :)
Usuńo matko..! Chce zjesc z tobą obiad! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam. :D
UsuńWygląda przepysznie. Uwielbiam ryż, więc pewnie skuszę się i w weekend przygotuję sobie obiadek według Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
kraniec-teczy.blogspot.com
Daj znać, jak smakowało! :)
UsuńUwielbiam takiego kurczaka, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest jest! :)
Usuńo matko, jak to wszystko smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda to danie! uwielbiam ryż z kurczakiem i warzywami :) tylko przyprawy z Gdyni nie kojarzą mi się za dobrze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. ;* A możesz dokładniej wyjaśnić czemu nie kojarzą się dobrze? Jeśli Ci wygodniej to np. drogą mailową. :)
Usuńnie miłe wspomnienia z osobą odpowiedzialną za współpracę z blogerami, ale to już było :)
UsuńU pyszniutkie :)) Mjoe smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. :)
UsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuńMogę tylko potwierdzić. :)
Usuń