Wczoraj padł rekord dziennych wyświetleń bloga - 7377! <3
Będąc ciągle oczarowana możliwościami parowaru zapraszam Was na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie - ryżowe jabłuszko z cynamonem, masłem i homogenizowanym serkiem brzoskwiniowym. :)
- 1 duże, słodkie jabłko
- surowy ryż
- cynamon lub przyprawa do szarlotki
- pół łyżeczki masła
- cukier
- homogenizowany serek (ja wybrałam brzoskwiniowy)
Z jabłuszka odkrawamy czapę i wydrążamy je w środku. Wsypujemy surowy ryż do połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę
przyprawy do szarlotki lub 3/4 łyżeczki cynamonu, całość delikatnie mieszamy i
zalewamy wrzątkiem tak, by woda zakrywała ryż z centymetrowym zapasem. Jabłko wstawiamy do parowaru na 25 minut.
Jeśli nie macie parowaru i chcecie zapiec jabłko w piekarniku, ugotujcie ryż przed nadzianiem jabłka, doprawcie cynamonem i cukrem, wymieszajcie z masłem i takim nadziejcie jabłko. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po wyłożeniu jabłka z parowaru na talerz, delikatnie
rozłożyłam ryż widelcem, dodałam masło i wymieszałam. Posypałam całość odrobiną
cynamonu, cukru oraz dodałam 2 łyżeczki homogenizowanego serka brzoskwiniowego,
smacznego! :)
Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :
Gratuluję wyświetleń, a jabłuszko wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! ;*
UsuńTo takie trochę smaki dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie - moja mama często robiła ryż z masłem, cukrem i cynamonem bądź z jabłkami. :)
UsuńWygląda przepysznie. Ja musiałabym jednak przyrządzić sobie jabłuszko bez cynamonu (nie znoszę go i wyczuwam nawet najmniejszą jego ilość).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
kraniec-teczy.blogspot.com
Gratuluję tylu wyświetleń! Wow!
OdpowiedzUsuńTakie jabłko z ryżem to smak dzieciństwa :)
Tak jak piszesz - to piękny smak dzieciństwa. :)
Usuńjabłko i cynamon :) uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńTo jedno z tzw. połączeń idealnych. :)
Usuńwyborne! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. :)
Usuńbooomba! :D
OdpowiedzUsuńBum! :D
UsuńWidziałam już na fb że padł rekordzik, gratuluje ;D
OdpowiedzUsuńRyż, jabłko i cynamon to połączenie idealne :))
Dziękuję serdecznie Kochana! ;*
UsuńJa często robię owsiankę właśnie z tartym jabłkiem i cynamonem.. Coś czuję, że jutro z rana wyskoczę do sklepu po cynamon :D
OdpowiedzUsuńSmacznego! :D
UsuńJabłko+ryż+cynamon- coś dla mnie :) Fajnie, że podajesz także sposób jak przyrządzić takie jabłko przy użyciu piekarnika :)
OdpowiedzUsuńSama do tej pory nie miałam parowaru i wszystko robiłam w piekarniku. :)
UsuńWow, połączenie jabłka i ryżu znałam, ale pierwszy raz widzę je w takiej ciekawej postaci! Jadłabym :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńMniam, zjadłabym sobie takie na śniadanko <3
OdpowiedzUsuńTo do kuchni i za kilka chwil je masz. :)
Usuń