wtorek, 18 marca 2014

Ryżowe jabłuszko z cynamonem i . . .

Wczoraj padł rekord dziennych wyświetleń bloga - 7377! <3  

Będąc ciągle oczarowana możliwościami parowaru zapraszam Was na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie - ryżowe jabłuszko z cynamonem, masłem i homogenizowanym serkiem brzoskwiniowym. :)



SKŁADNIKI NA 1 SZTUKĘ :
- 1 duże, słodkie jabłko
- surowy ryż
- cynamon lub przyprawa do szarlotki
- pół łyżeczki masła
- cukier
- homogenizowany serek (ja wybrałam brzoskwiniowy)


Z jabłuszka odkrawamy czapę i wydrążamy je w środku. Wsypujemy surowy ryż do połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę przyprawy do szarlotki lub 3/4 łyżeczki cynamonu, całość delikatnie mieszamy i zalewamy wrzątkiem tak, by woda zakrywała ryż z centymetrowym zapasem. Jabłko wstawiamy do parowaru na 25 minut.

Jeśli nie macie parowaru i chcecie zapiec jabłko w piekarniku, ugotujcie ryż przed nadzianiem jabłka, doprawcie cynamonem i cukrem, wymieszajcie z masłem i takim nadziejcie jabłko. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Po wyłożeniu jabłka z parowaru na talerz, delikatnie rozłożyłam ryż widelcem, dodałam masło i wymieszałam. Posypałam całość odrobiną cynamonu, cukru oraz dodałam 2 łyżeczki homogenizowanego serka brzoskwiniowego, smacznego! :)



Jeżeli zainteresował Cię któryś z użytych produktów zapraszam do firmowych sklepów :


24 komentarze:

  1. Gratuluję wyświetleń, a jabłuszko wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To takie trochę smaki dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - moja mama często robiła ryż z masłem, cukrem i cynamonem bądź z jabłkami. :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie. Ja musiałabym jednak przyrządzić sobie jabłuszko bez cynamonu (nie znoszę go i wyczuwam nawet najmniejszą jego ilość).

    Pozdrawiam.
    kraniec-teczy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję tylu wyświetleń! Wow!
    Takie jabłko z ryżem to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak piszesz - to piękny smak dzieciństwa. :)

      Usuń
  5. jabłko i cynamon :) uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z tzw. połączeń idealnych. :)

      Usuń
  6. Widziałam już na fb że padł rekordzik, gratuluje ;D

    Ryż, jabłko i cynamon to połączenie idealne :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja często robię owsiankę właśnie z tartym jabłkiem i cynamonem.. Coś czuję, że jutro z rana wyskoczę do sklepu po cynamon :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłko+ryż+cynamon- coś dla mnie :) Fajnie, że podajesz także sposób jak przyrządzić takie jabłko przy użyciu piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama do tej pory nie miałam parowaru i wszystko robiłam w piekarniku. :)

      Usuń
  9. Wow, połączenie jabłka i ryżu znałam, ale pierwszy raz widzę je w takiej ciekawej postaci! Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, zjadłabym sobie takie na śniadanko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do kuchni i za kilka chwil je masz. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.