wtorek, 29 kwietnia 2014

Roladki z topionym serkiem i pieczarkami

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Takimi samymi, jakimi zbliża się duże przedsięwzięcie, do którego jako blogerka kulinarna zostałam zaproszona. :) Z jednej strony wszystkie rozmowy zostały już praktycznie zakończone, z drugiej boję się jeszcze oficjalnie pochwalić, by nie zapeszyć i za chwilę nie musieć odwoływać wcześniejszych informacji. Jeszcze kilka dni poczekam, a tymczasem zapraszam na pyszne roladki a la fondant drobiowy - z pięknie wypływającym ze środka topionym serkiem i pieczarkami. :)


SKŁADNIKI NA 2 SZTUKI :
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 trójkąciki topionego serka (u mnie smak gouda)
  • 2 łyżki usmażonych z cebulką, drobno pokrojonych pieczarek
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

MOJE DODATKI :
  • ziemniaki puree z masłem, mlekiem i koperkiem
  • zielona fasolka szparagowa z zasmażką


Mięso myjemy i ususzamy, pierś kroimy na pół, odkrajamy mniejsze, wystające części, musimy otrzymać 2 kształtne filety, które następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Mięso przyprawiamy z obu stron przyprawą do drobiu, następnie na każdym kotlecie układamy plastry topionego serka, na serek po łyżce usmażonych pieczarek, całość ciasno i dokładnie zwijamy. Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu, do drugiego wsypujemy bułkę tartą, roladki obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce i smażymy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju. Ja podałam je z puree ziemniaczanym z mlekiem, masłem i koperkiem oraz zieloną fasolką szparagową z zasmażką. :)



46 komentarzy:

  1. mega apetyczne i na pewno pyszne :) szkoda, że ja jestem na wiecznej diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty na diecie Kruszyno? :) Daj spokój. :)

      Usuń
  2. no chwal się co i jak kurcze :) to mnie zaciekawiłaś :) a roladki rewelacyjne - z topionym jeszcze nigdy nie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Ci na priv napiszę! :) Topiony mega polecam - nawet, gdy jesz roladkę na zimno serek jest miękki i kremowy, co nie dzieję się w przypadku użycia sera żółtego. :)

      Usuń
  3. Zdecydowanie nie powinnam wchodzić na Twojego bloga wieczorami. Od razu człowiek głodnieje, jak napatrzy się na takie pyszności. Bardzo podoba mi się przepis, chyba sama spróbuję zrobić takie roladki.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności- Ty zawsze umiesz wyczarować coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają te roladki! Tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, poproszę taką porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepysznie wyglądają :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ehh, to mój dzisiejszy studencki obiad 'troszkę' się chowa :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się nie chowa, tylko jest równie pyszny. :)

      Usuń
  9. W sam raz dla mojej siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  10. roladki to moja miłość!:) a z serkiem i pieczarkami to już w ogóle:D też robię podobne:d
    Ps. GzG już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to pięknie wygląda!!!
    Co powiesz na dołączenie do Studenckich blogów ( http://studenckieblogi.blogspot.com/ ) ?

    OdpowiedzUsuń
  12. i ten wytapiający się ser <3 <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne jest to, że nawet na zimno jest miękki. :)

      Usuń
  13. Ale pyszności widzę :D Ten wypływający serek musi być niebiańsko pyszny ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Roladki musiały być pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  15. WSPANIAŁE POŁĄCZENIE SMAKÓW :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale i fasolka do nich wyszła świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, uwielbiam takie roladki ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.