niedziela, 15 września 2013

Schab z kapustą i grzybami mun

Dziś przetestowałam mieszankę suszonych warzyw i grzybów od firmy Royal Brand. Danie bardzo przypadło do gustu zarówno mi jak i mojemu tacie, choć wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. :)



SKŁADNIKI :
  • 20 dag schabu bez kości
  • 0,5 l wody
  • 2 torebki ryżu
  • zawiesina mąki z wodą do zagęszczenia sosu
  • opakowanie mieszanki 'Wieprzowina z kapustą i grzybami' firmy Royal Brand
  • sól
  • pieprz

Mieszankę suszonych warzyw zalewamy w misce 0,5l wody i odstawiamy. Schab kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu, zalewamy namoczonymi wcześniej warzywami, całość razem dusimy, aż mięso trochę zmięknie i cała potrawa nabierze aromatu. W razie konieczności doprawiamy, ja zagęściłam potem całość zawiesiną mąki z wodą. Sos podałam z ryżem ugotowanym w lekko osolonej wodzie i smakowało moim zdaniem idealnie, sos był lekko pikantny, smacznego! :)


W oryginale przepisu z opakowania wymieniony jest makaron, ugotowany dodaje się na patelnię, gotuje razem z sosem i tak wymieszany podaje, jest mowa również o dodaniu kilku kropel sosu sojowego, ja z tego zrezygnowałam, gdyż sosu sojowego po prostu nie lubię, uważam jednak, że jego brak nie wpłynął na pogorszenie walorów smakowych potrawy. Pozytywnie zaskoczyła mnie duża ilość suszonych grzybów mun. Produkt szczerze polecam. :)

Skład mieszanki : czosnek, zielony por, suszone pieczarki, grzyby mun, papryczki chilli, marchewka suszona, kapusta, sezam. Produkt nie zawiera soli, glutaminianu sodu ani żadnych ulepszaczy i konserwantów. :)




8 komentarzy:

  1. Aż sobie odgrzeję ryż z sosem chińskim, przepysznie wygląda :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taki "schab", ale w wersji z drobiem ;) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drób jem najczęściej więc tym razem w końcu postawiłam na inne mięso. :D

      Usuń
  3. Fajna alternatywa do typowej potrawki chińskiej z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.