SKŁADNIKI :
- 20 dag schabu bez kości
- 0,5 l wody
- 2 torebki ryżu
- zawiesina mąki z wodą do zagęszczenia sosu
- opakowanie mieszanki 'Wieprzowina z kapustą i grzybami' firmy Royal Brand
- sól
- pieprz
Mieszankę suszonych warzyw zalewamy w misce 0,5l wody i odstawiamy. Schab kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu, zalewamy namoczonymi wcześniej warzywami, całość razem dusimy, aż mięso trochę zmięknie i cała potrawa nabierze aromatu. W razie konieczności doprawiamy, ja zagęściłam potem całość zawiesiną mąki z wodą. Sos podałam z ryżem ugotowanym w lekko osolonej wodzie i smakowało moim zdaniem idealnie, sos był lekko pikantny, smacznego! :)
W oryginale przepisu z opakowania wymieniony jest makaron, ugotowany dodaje się na patelnię, gotuje razem z sosem i tak wymieszany podaje, jest mowa również o dodaniu kilku kropel sosu sojowego, ja z tego zrezygnowałam, gdyż sosu sojowego po prostu nie lubię, uważam jednak, że jego brak nie wpłynął na pogorszenie walorów smakowych potrawy. Pozytywnie zaskoczyła mnie duża ilość suszonych grzybów mun. Produkt szczerze polecam. :)
Skład mieszanki : czosnek, zielony por, suszone pieczarki, grzyby mun, papryczki chilli, marchewka suszona, kapusta, sezam. Produkt nie zawiera soli, glutaminianu sodu ani żadnych ulepszaczy i konserwantów. :)
Skład mieszanki : czosnek, zielony por, suszone pieczarki, grzyby mun, papryczki chilli, marchewka suszona, kapusta, sezam. Produkt nie zawiera soli, glutaminianu sodu ani żadnych ulepszaczy i konserwantów. :)
Bardzo fajny obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńAż sobie odgrzeję ryż z sosem chińskim, przepysznie wygląda :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChińszczyznę też bardzo lubię. :)
UsuńRobię taki "schab", ale w wersji z drobiem ;) Pyszota!
OdpowiedzUsuńDrób jem najczęściej więc tym razem w końcu postawiłam na inne mięso. :D
UsuńFajna alternatywa do typowej potrawki chińskiej z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. :)
Usuń