wtorek, 17 września 2013

Drobiowe roladki ze szpinakiem

W niedzielę zgotowałam na obiad pyszne, drobiowe roladki ze szpinakiem. Idealnie komponowały się z puree ziemniaczanym z masłem, mlekiem i koperkiem. Roladki na początku był podane w całości, po wystygnięciu te, które zostały pokroiłam w plasterki, czego efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią - w połączeniu z mięsem, w naleśnikach... :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)


SKŁADNIKI NA OK 6 ROLADEK CAŁYCH:
  • duży, podwójny filet drobiowy
  • pół paczki mrożonego szpinaku (jeżeli macie dostęp oczywiście możecie użyć świeży, trzeba go drobno poszatkować przed smażeniem)
  • 5 ząbków czosnku
  • średnia cebula
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawa do kurczaka

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szklimy na maśle. Dodajemy szpinak i smażymy, aż odparuje z niego woda, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Filet myjemy, dzielimy na pół, każdą połówkę dzielimy na 3 części, powinno wyjść 6 kotletów. Rozbijamy je lekko tłuczkiem, z obu stron przyprawiamy przyprawą do kurczaka, po czym z jednej strony smarujemy cały filet cienką warstwą szpinaku, ciasno zwijamy (można spiąć wykałaczką, ja nie użyłam). następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy. I gotowe. :) Można podawać zarówno w całości jak i pokrojone, smacznego! :)





40 komentarzy:

  1. Ależ smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie wyglądają!! super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że równie cudownie smakują! :)

      Usuń
  3. Pyysznie nadziane, takie lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak to idealny składnik na nadzienie. :)

      Usuń
  4. Bardzo smakowite, niedawno też robiłam podobne. A jak tam suszenie pomidorów?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana kokoszą się już w słoikach z oliwą, ziołami, chilli i czosnkiem! <3

      Usuń
  5. ojoj, jakież są apetyczne i smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdyby nie ten szpinak, którego nie znoszę to taki obiad już jutro bym zrobiła. Można go czymś zastąpić, podmienić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeej serio nie lubisz? Ja uwielbiam, taki z czosnkiem to już kompletnie kocham. :D Może hmm, brokuł ugotowany i taki podziabany widelcem z czosnkiem? :) Pierś z kurczaka z brokułem pysznie się komponuje. :) Albo pieczarki smażone z cebulką. :)

      Usuń
  7. Wyglądaja znakomicie, niczym z obrazka książki kucharskiej :)Wielu studentów marzy o takim daniu :)
    P.S. Odwiedzam wszystkich komentatorów:)Z chęcia obsewuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, staram się jak najlepiej uwieczniać na zdjęciach moje dania. :)

      Usuń
  8. kurczak ze szpinakiem zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, witam w klubie szpinakożerców. :D

      Usuń
  9. Roladki na wypasie,mniam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smacznie się prezentują :) Też robię podobne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba na każdym stole choć raz takie roladki się pojawiły. :)

      Usuń
  11. I po co ja tu wchodziłam o tej porze? Zrobiłam się strasznie głodna przez te zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaha to leć do kuchni, złap chociaż jakąś kanapkę, bo Cię będę miała na sumieniu! :D

      Usuń
  12. takie dania to ja bardzo lubię, zdjęcia zrobiłas takie że az chce sie je zjesc :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się uwieczniać na zdjęciach moje potrawy najlepiej jak potrafię. :)

      Usuń
  13. Bardzo apetycznie wyglądają :) Połączenie dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. moje ulubione danie:) prezentują się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurczę. Niby proste, a jakoś nigdy nie wpadłam na takie połączenie :) Dzięki wielkie za pomysł na następny obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Niby proste połączenie, a jakoś nigdy na to nie wpadłam :) Dzięki wielkie za pomysł na następny obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyk Kochana, klasyk. :D Smacznego życzę! :)

      Usuń
  17. uwielbiam!:) ja robiłam swego czasu w sosie, ale ta wersja równie świetna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos był śmietanowo - ziołowy, całość świetnie ze sobą komponowała.
      Tutaj można luknąć szczegóły: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2013/05/schabowe-roladki-ze-szpinakiem-duszone.html

      Usuń
    2. O kurcze, aż zgłodniałam na samą myśl o tych małych pysznościach skąpanych w tym sosie!<3

      Usuń
  18. też planuje w tym tygodniu, z suszonym pomidorkami, ale wysoko postawiłaś poprzeczkę ,bo wyglądają przeapetycznie:) cieszę się, że tu trafiłam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ciekawy pomysł, akurat mam jeszcze kilka suszonych pomidorów, których nie zalałam oliwą! :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.