środa, 31 lipca 2013

Krem brokułowy

Każdy, kto u mnie spróbował tego kremu brokułowego jednoznacznie stwierdził, że jest niesamowity. Przyjaciółka pokusiła się nawet o stwierdzenie, że to najlepsza zupa jaką kiedykolwiek jadła. Najlepiej smakuje z pieczoną bagietką z masłem czosnkowym. Brokuły w takiej wersji mogłabym jeść codziennie - na śniadanie, obiad i kolację. <3



SKŁADNIKI :
  • jeden brokuł 
  • włoszczyzna na wywar 
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • śmietana do zupy 
  • pieprz, sól
Umyty brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem soli tak, by woda zakryła warzywo, wrzucamy obrane ząbki czosnku i całość gotujemy do miękkości. Następnie wylewamy wodę zwracając uwagę na to, by czosnek został razem z brokułem w garnku. Z włoszczyzny gotujemy wywar warzywny (będzie potrzebne nie więcej niż pół litra), doprawiamy solą i pieprzem. Blenderem miksujemy brokuły i czosnek, po czym stopniowo dolewamy wywar, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość kremu. Dodajemy śmietanę (jakieś 3-4 łyżki), całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy. 


WERSJA DLA LENIUCHA :


Brokuł gotujemy razem z czosnkiem i do wody wrzucamy warzywne kostki rosołowe, po każdej kostce próbujemy smak by wywar nie okazał się za słony. Gdy brokuł będzie miękki, odlewamy ok 2 kubków wywaru, resztę można wylać i tym wywarem rozrzedzamy krem, reszta bez zmian. :) Krem jest przepyszny, smacznego!





4 komentarze:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.