czwartek, 8 sierpnia 2013

Bruschetta z pomidorami, ziołami i czosnkiem

Idealna zarówno na śniadanie jak i kolację.. Szybka i smaczna, przed Państwem bruschetta!


SKŁADNIKI :
  • 1 pomidor 
  • ząbek czosnku 
  • płaska łyżeczka oregano / oregano świeże
  • płaska łyżeczka bazylii / bazylia świeża
  • bułka dowolnego rodzaju
  • masełko/margaryna do posmarowania
  • sól i pieprz


Pomidora albo sparzamy i obieramy ze skórki albo umyty razem ze skórką kroimy w małą kostkę - według upodobań. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony ząbek czosnku, wsypujemy oregano i bazylię (jeśli mamy świeże zioła wcześniej je myjemy i drobno szatkujemy), dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy na połowę lub w wybrany przez siebie sposób (np. na kromki), smarujemy lekko masłem/margaryną, nakładamy nasze pomidory i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika/piecyka na jakieś 5 minut (kontrolujmy stopień przypieczenia, wiadomo,że czas jest orientacyjny). Po wyciągnięciu lekko solimy (nie polecam solić wcześniej w misce, gdyż pomidory puszczą wtedy sok i to, czego nie zużyliśmy i chcieliśmy zostawić na później będzie nieapetycznie wyglądać), pieprzymy i gotowe, smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Uwielbiam taka forme bruschetty. :) / Asia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.