środa, 9 września 2015

Eton mess z truskawkami

Ten pyszny deser zna już chyba każdy. :) Według mnie najlepsza opcja to wykorzystanie truskawek lub jagód, ale możecie użyć każdy rodzaj Waszych ulubionych owoców. Zapraszaaaam! :)


SKŁADNIKI :
  • 330ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 0,5kg świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki pokruszonych bez


Umyte truskawki bez szypułek zasypujemy w misce cukrem pudrem i miksujemy blenderem - jeśli wolicie można je tylko rozgnieść lekko widelcem bądź kłaść owoce pokrojone. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy pokruszone bezy, następnie w pucharku zamiennie układamy warstwy masy bezowej i sos truskawkowy. Dekorujemy kawałkami truskawek. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki, smacznego! :)





23 komentarze:

  1. Uwielbiam takie desery - proste, a jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten deser! Słodki, delikatny...o, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie mamy go dosyć :) pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, mogłabym zdecydowanie jeść go łyżkami! :D

      Usuń
  4. Ale pychota :) Szkoda tylko, że mnie nigdy nie wychodzi ubicie śmietanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jest zbyt słabo schłodzona lub za niskie obroty miksera? Nie wiem co innego może mieć na to wpływ.. :)

      Usuń
  5. Z truskawkami to poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten deser! :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. znam, znam, ale szczerze? Jeszcze nie próbowałam :O Ale smaka mi narobiłaś na truskawki! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! :) Choć teraz świeże truskawki odeszły w zapomnienie. :D

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! :D Świetny studencki przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks really nice! :D Yummy desert for students! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.