Jak zdążyliście przeczytać w poprzedniej notce, moje wczorajsze spaghetti wylądowało na podłodze. Ale, co nas nie zabije to wzmocni i dziś podjęłam kolejną próbę, tym razem jak najbardziej udaną. Wczorajszy sos był pyszny, ale po spotkaniu z podłogą nie nadawał się do fotografowania. Mój dzisiejszy obiad prezentuje się o wiele piękniej i smaczniej, zapraszam Was serdecznie do przepisu! :)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :
- 500g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 50g masła
- sól, pieprz, cukier
- oregano, bazylia, ostra papryka
- makaron spaghetti
- starty ser do posypania (parmezan, mozarella, gouda)
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość smażymy na maśle. Dodajemy startą na grubych oczkach marchew, smażymy całość ok 10 minut. Dodajemy mięso, smażymy mieszając, by nie zrobił nam się z niego jeden wielki klops. :) Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory, całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i ziołami wedle własnych upodobań, gotujemy ok. 15 minut. Sos podajemy z makaronem ugotowanym w dużej ilości osolonej wody, posypujemy startym serem. Wyszło pysznie, smacznego! :)
Moje ukochane <3
OdpowiedzUsuńJa mam kilka "ukochanych" sosów, ale ten zawsze na podium. :)
UsuńDawno nie jadłam, ale bardzo lubię :))
OdpowiedzUsuńJa też mega dawno je robiłam, stąd w końcu pękłam i jest. :D
UsuńAż mi ślinka cieknie na sam widok :D
OdpowiedzUsuńCzas zrobić. :)
UsuńTakie tradycyjne, fajnie znać oficjalny przepis!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Oj jest tyle wersji bolognese, że szok. :)
UsuńSuper, że się nie zniechęciłaś. To teraz podłoga ma czego żałować ;) Pysznie wygląda to spaghetti ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń