sobota, 31 maja 2014

Udka w miodowej glazurze

Jakiś czas temu pisałam tu o moim grillowaniu w KontenerArt w Poznaniu. Dziś przedstawiam pierwszą grillową propozycję tamtego dnia - udka drobiowe w miodowej glazurze. :) Wyszły pyszne - uwielbiam połączenie mięsa i lekkiej słodyczy, zapraszam serdecznie do wpisu. :)



SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI :
- 4 udka drobiowe

SKŁADNIKI DO MARYNATY :
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki miodu
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli



Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Umyte i osuszone udka dokładnie nacieramy marynatą z obu stron, umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy resztą marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Udka piekłam na grillu przez ok. 25 minut, jako dodatki wybrałam kawałki bagietki i lekką sałatkę z rukoli i pomidorów. Całość wyszła pyszna, zadowoliła podniebienia najmłodszych, a jak powszechnie wiadomo - to najostrzejsi jurorzy. :) Poniżej kilka zdjęć z backstage'u w KontenerArt. :)




16 komentarzy:

  1. mięcho pychota!:) fajnie Cię zobaczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się mięso przyrumieniło, aż ślinka cieknie :) Kurczak w takiej marynacie jest najpyszniejszy,

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kurczaka z grilla :) pięknie się prezentujesz na tych zdjęciach :p

    OdpowiedzUsuń
  4. tez lubie slodkie marynaty do mies :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, nie za bardzo przepadam za udkami, ale te wyglądają wyśmienicie! ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. co za kolory!

    no i fajny event, oby więcej takich :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super! Zjadłabym takiego udka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem czy moi rodzice by to polubili :) U nich miód to tylko do chleba ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie złocisty ;)
    p.s. śliczna jesteś ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. hej! tak ogladam Twoje zdjęcia i nadziwić się nie mogę, jaki zrobiłaś postęp. Coraz ładniejsze fotki... chyba przestanę Cię lubić i zarzucę focha, bo tylko ja taka noga z robienia zdjęć, buuuuu... :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie jadłam mięs na słodko, ale czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.