poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kolorowa pizza na puszystym cieście

Osobiście uwielbiam ciasto pan, jakie można zamówić w Pizza Hut - puszyste, grube, idealne dla mnie. Kilka razy pizzę już robiłam i ciasto nie było dla mnie satysfakcjonujące. W tym przepisie część wody została zastąpiona mlekiem, a olej został próbnie zastąpiony oliwą. Ciasto wyszło IDEALNE. Puszyste, grube, smakowało cudownie. Zajadaliśmy się nim z przyjaciółmi i mimo tego, że każdy twierdził, że jest już najedzony na maksa, wszyscy sięgaliśmy po kolejne kawałki. :)


SKŁADNIKI NA CIASTO (2 DUŻE, PROSTOKĄTNE PIZZE) :
  • 2/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki mleka
  • 60 g drożdży
  • 850 g mąki + mąka do posypywania
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • zioła : bazylia, zioła prowansalskie, oregano - ilość wedle upodobań

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY :
  • pół puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła : bazylia i oregano - ilość wedle własnyc upodobań

DODATKI :
  • przyprawione, smażone kawałki piersi z kurczaka
  • ugotowane różyczki brokuła
  • pomidor pokrojony w półplastry
  • kukurydza
  • papryka pokrojona w paski
  • cebula pokrojona w piórka
  • pieczarki pokrojone w plastry
  • starty ser
  • zioła prowansalskie do posypania pizzy po upieczeniu


Mleko i wodę mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu, do głębokiej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (drożdże pokruszcie), stopniowo dolewamy mleko z wodą, wyrabiamy ciasto - jeśli klei się Wam do rąk podsypcie je trochę mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, np. okolice kaloryfera lub kuchenki. 

Gdy ciasto rośnie, możecie zrobić sos. Pomidory blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, doprawiamy. Sos można również przesmażyć na patelni, a jak nie macie pomidorów, sos można zrobić na bazie koncentratu pomidorowego. 

Gdy ciasto urosło, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy podsypując mąką na odpowiadającą nam grubość albo na stolnicy, albo bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam blaszkę prostokątną, więc druga opcja była idealna). Ciasto smarujemy sosem, sypiemy część sera, układamy dodatki, ponownie troszkę sera na górę i gotowa pizza wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 minut - obserwujcie stan upieczenia, jego szybkość zależy jak wiecie od piekarnika, tego, czy ma termoobieg itp., smacznego!

34 komentarze:

  1. Ja wolę to cieniuteńkie ciasto ale dodatki jak najbardziej trafione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz odwrotny gust niż ja w kwestii pizzy :) Ja lubię cienkie ciasto i nie cierpię pizzy z papryką i cebulą :D Chociaż, muszę przyznać, że Twoja pizza i tak wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha chyba nie znajdę sojusznika do swojej drużyny puszystych. :D

      Usuń
    2. ja lubię, ja, ja! Nie lubię cienkich, bo nawet nie da się ich wziąć do ręki, bo się rozwalają. Grube <3 :D

      Usuń
    3. Ooo właśnie! :) Ja tam nie lubię bawić się sztućcami, biorę pizzę w rękę i chcę, by dało się ją zjeść bez problemów. :D

      Usuń
    4. ja najbardziej lubię cienkie ciasto, ale sztywne ;) Sztućce i pizza nie idą w parze, o nie! :D

      Usuń
  3. ja lubię obie wersje, ale też bardziej na cienkim cieście :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam sobie swoją właśnie :) już od dawna za mną chodziła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja lubię na grubym cieście! xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna pizza! :D Warzywa trochę uspokajają sumienie i wydaje się, ze nie jemy do końca źle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż złego może być w takiej domowej pizzy.. :D

      Usuń
  7. Domowa pizza najlepsza na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna pizza! Taka kolorowa, pyszne składniki :) Uwielbiam na grubym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kolorowe jedzenie, które cieszy nie tylko podniebienie ale i oczy. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. nie dość, że kolorowa to i syta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda mega pozytywnie, kolorowo i pysznie! Jutro na obiad pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :)) Lubie puszyste ciasto w pizzy :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie! : )
    Też lubię takie dodatki! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Od samego patrzenia, aż mam ochotę ją zjeść ^^
    Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. a dla mnie ciasto na grubym i na cienkim jest pyszne, ale nie może być za cienkie, oj nie! :)
    ale kolorowa! uwielbiam takie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię tak na bogato, a co sobie będę żałować! :)

      Usuń
  16. Aż mi tutaj ta pizza pachnie! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe kolory od razu inaczej na duszy człekowi. Korzystając z okazji: Radosnych i pysznych świąt!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.