poniedziałek, 2 września 2013

Risotto z suszonymi grzybami

Uwielbiam ryż, zarówno na słodko jak i na słono - w każdej postaci. Ryż jest chyba moim najczęściej wybieranym dodatkiem do posiłków. :) W moje ostatnie wolne wpadłam w szał gotowania z bratem, dwa spośród trzech dań już poznaliście, dziś czas na ostatni sekret - danie główne czyli risotto z grzybami. :) 




SKŁADNIKI :
  • 300g ryżu arborio (użyłam firmy Kupiec, mega dobry wybór :) )
  • 3 duże cebule
  • 50g suszonych borowików
  • 20g suszonych podgrzybków
  • 1,5l wywaru grzybowego (zrobiłam z kostki)
  • 50g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 50ml białego wina półwytrawnego (jeśli nie masz można bez)
  • natka świeżej pietruszki
  • sól, pieprz, cukier, tymianek
  • oliwa/olej do podsmażenia cebuli

Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Cebule kroimy w drobne piórka i szklimy na oliwie/oleju z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, smażymy całość ok 5 minut i po tym czasie wsypujemy na patelnię surowy ryż. Wszystko smażymy często mieszając do chwili, aż ryż stanie się lekko przezroczysty.  Gdy osiągniemy ten efekt całość zalewamy gorącym (by nie obniżyć temperatury i nie przerwać wrzenia) bulionem grzybowym do wysokości ryżu, co jakiś czas mieszając doprowadzamy do odparowania wywaru i czynność powtarzamy, dodając oprócz wywaru również wino. Zabieg powtarzamy, aż ryż będzie odpowiadał nam twardością, gdy ostatnia porcja użytego wywaru odparuje, zmniejszamy płomień, dodajemy masło i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek (ilość zależy tylko od Was :)), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto wyszło przepyszne, kremowe i delikatne, smacznego! :)



                                         


Przyłapana. :D









9 komentarzy:

  1. Uwielbiam !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam-produkty firmy Kupiec sa naprawde dobrej jakosci. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam risotto z grzybami! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mnie oczarowało, następnym razem może kurczaka dołożę. :D

      Usuń
  4. Wspaniałe risotto, wyszło pięknie.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Za dużo wiem o blogosferze (lifestylowej, kulinarnej, szafiarskiej, technicznej), żeby nie wyczuć tu jakiejs subtelnej reklamy "Kupca". Wcześniej jakoś żaden produkt nie był tak uroczo reklamowany .. Pewnie dostałaś propozycję "napisz o tym na blogu, a może zaproponujemy Ci wspolprace".. :) Popularni blogerzy wiedzą, żeby nie wchodzić w takie układy (Vide najpopularniejszy Kominek).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, mylisz się. :) Nie dostałam żadnej propozycji od firmy 'Kupiec'. A skoro uważam, że produkt jest dobrej jakości i jestem z niego zadowolona, to nie widzę powodu, by nie polecić go innym na swoim blogu. :) Tak samo jak piszę, której marki śmietany np. używam. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.