środa, 4 września 2013

Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

Brokuły mogę jeść w każdej ilości i postaci, po prostu je uwielbiam. :) Najczęściej goszczą na moim stole w postaci kremu, tym razem skusiłam się jednak na tartę - brokuły w połączeniu z kurczakiem, czosnkiem, śmietaną i serem smakowały wyśmienicie. :)


SKŁADNIKI :
  • 1 duży brokuł
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 podwójny filet
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18 (używam Piątnicy do zup i sosów)
  • starty ser do posypania tarty przed pieczeniem
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia

Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, następnie smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Blachę, w której będziemy piec tartę najpierw wykładamy pergaminem, potem kładziemy ciasto francuskie a następnie nakłuwamy je czule widelcem, by nie urosło w trakcie pieczenia. :) 




Kurczaka i brokuły układamy na cieście. Jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy dokładnie ze sobą i powstałą masą zalewamy tartę. Następnie całość obficie posypujemy tartym serem - nie żałujcie go. :) 




Otwieramy drugie ciacho francuskie, przykrywamy nim całość, zlepiając dokładnie brzegi. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 - 40 minut (zależy to od piekarnika, który jak wiecie w każdej kuchni działa inaczej i gospodyni najlepiej zna jego realny czas pieczenia). W każdym razie ciasto na górze musi być zarumienione, smacznego Kochani! :)







16 komentarzy:

  1. Zgadzam sie calkowicie, ze kurczak z brokulami, serem, czosnkiem i smietana to mega polaczenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapewniam,że równie dobrze smakuje. :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bo się zawstydzę no. :D Właśnie zrobiłam i ululałam w zamrażarce lody bananowe z czekoladą. *__*

      Usuń
    2. O matko... Uspokoiłabyś się, bo ja staram się zrzucić parę kilo, a Ty kusisz :)

      Usuń
    3. Kusisz kusisz.. Po co te wielkie słowa. :D

      Usuń
  4. ale na górę kładziesz wtedy drugie ciasto tak? :) bo nie napisałaś ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) I jest napisane : otwieramy drugie ciacho francuskie, przykrywamy nim całość, zlepiając dokładnie brzegi. :)

      Usuń
  5. Smakowicie wyglada, musze wyprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne! proste i pyszne:) brokuł rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo. :D PS Kochana podaj mi linka do Twojego bloga bo mi się wyświetla jakiś profil ogólny.. :(

      Usuń
  7. wygląda pysznie aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, zapewniam, że równie pysznie smakuje. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.