czwartek, 5 września 2013

Krem brokułowo-warzywny z grzankami

Jedna wersja kremu już była, wówczas jej jedynym warzywnym składnikiem był brokuł. Wczoraj zdecydowałam się na wersję ciut rozbudowaną i skład garnka rozszerzyłam o kilka warzywnych towarzyszy, jednak głównie dominuje brokuł - stąd nazwa. :) Wyszło pysznie. :)


SKŁADNIKI :
  • 2 brokuły
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • mały seler
  • czosnek (zależy od indywidualnych upodobań)
  • sól
  • pieprz czosnkowy - użyłam firmy Smaki natury
  • mała śmietana 18 %
  • chleb bądź bułka na grzanki

Brokuł dzielimy na różyczki, resztę warzyw obieramy i jeśli są duże dzielimy na mniejsze kawałki, czosnek obieramy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. 


Gdy warzywa będą gotowe, zdejmujemy garnek z kuchenki, odlewamy część wywaru (zostawiamy go mniej więcej do wysokości warzyw) i całość blendujemy. Dodajemy śmietanę i ponownie stawiamy garnek na kuchenkę. Zabieramy się za doprawianie, krem podajemy z grzankami, smacznego! :)




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo chyba mamy podobne gusta :) krem z brokuł...coś cudownego!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Moja też, zdarza mi się ją robić 3 razy w tygodniu. :D

      Usuń
  4. Ja każdy krem robię na bazie bulionu warzywnego. Dodaje mnóstwo warzyw, żeby był bardzo aromatyczny. A krem brokułowy, to po prostu niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się nie zgodzić - sama jestem miłośniczką brokułów! <3

      Usuń
  5. Pyszna sprawa, bardzo lubię taką zupkę ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna zupka, często jadłam ostatnio ; )

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.