czwartek, 12 września 2013

Pszenne bułeczki z suszonymi pomidorami i ziołami

Zapach świeżego, domowego pieczywa roznoszący się po całym domu... Czy jest ktoś, kto tego nie lubi? Z pewnością nie. :) Obudziłam się dziś po 8, pomyślałam - no nic, trzeba wstać, zjeść jakieś kanapki i zacząć ten dzień. Chwilę potem pomyślałam jednak - dlaczego, skoro mam mnóstwo wolnego czasu nie pobawić się w piekarza? :) Pobiegłam do sklepu, kupiłam brakujące produkty i zabrałam się do pracy. :)



SKŁADNIKI :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 12 dag świeżych drożdży
  • 10 suszonych, drobno posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • mleko do posmarowania bułek

Wszystkie składniki oprócz pomidorów i ziół umieszczamy w misce, zagniatamy do chwili, gdy ciasto uzyska gładką konsystencję - wtedy dodajemy pomidory i zioła, ponownie zagniatamy. Następnie ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy mniejsze kawałki, formujemy bułeczki i układamy je zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie wierzch bułek delikatnie smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (mają być zarumienione). Ja nie mogłam się powstrzymać i gorące bułki prosto z piekarnika momentalnie zostały dopieszczone masłem i pomidorem, po czym zniknęły w tajemniczych okolicznościach, smacznego! :D

   







26 komentarzy:

  1. O, właśnie niedawno produkowałam suszone pomidory, trzeba je zaaplikować do takich bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko! Po Twoim komentarzu u mnie od razu do Ciebie zajrzałam i się zachwyciłam! Uwielbiam takie bułki, drożdżowe, puszyste i z moimi ukochanymi suszonymi pomidorami! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rób koniecznie, zwłaszcza, że masz swoje pomidorki! :)

      Usuń
  3. Najlepsze bo domowe i z tym co lubię ;) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, domowe pieczywo zawsze smaczniejsze niż kupne. :)

      Usuń
  4. wyglądają obłędnie :) zapisuję do spróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Koniecznie daj znać jak smakowały. :)

      Usuń
  5. Ach, aż ślinka leci *,* domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i świeżutki smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie.. Najlepszy zapach na świecie. :)

      Usuń
  7. Od dawna marzą mi się własne bułeczki na śniadanie, ale póki co nie mogę się jakoś do nich zebrać ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leniuch! :P Ja dziś znów piekę na wieczór. <3

      Usuń
  8. Wyglądają pięknie, ale niestety, dla mnie za bardzo czuć drożdże, co psuje smak bułeczek... a szkoda, bo zapowiadały się baaaardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne są! Gdybym miała więcej czasu i jakąś maszynę do pomocy czyt. wyrabianie ciasta to na pewno sama bym robiła pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam maszyny nie mam i chętnie piekę. :) Wyrabianie wcale nie jest takie pracochłonne, przynajmniej ja się jakoś specjalnie nie przykładam. :D

      Usuń
  10. Bułeczki wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale apetycznie wyglądają te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmmm... Od razu pojawia się chęć wgryzienia się w te bułeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak się właśnie zastanawiałam nad jakimś nowym sposobem na wykorzystanie ususzonych przeze mnie pomidorów i jest jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.