czwartek, 22 sierpnia 2013

Mini tarty z kurczakiem, serem, malinówką i ziołami

Dzień wolnego sprawił, że miałam chwilę, by zamknąć się samotnie w kuchni i troszkę poczarować. Od dłuższego czasu miałam ochotę na ciasto francuskie w wersji wytrawnej, więc z wyborem składników dzisiejszego dania nie miałam większego problemu. :)





SKŁADNIKI :
  • jeden większy filet drobiowy
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średniej wielkości pomidor (wybrałam malinówkę)
  • kilka plastrów dobrze topiącego się sera (wybrałam morski)
  • sól, pieprz,oregano, bazylia
  • przyprawa do kurczaka

Przed rozpoczęciem przygotowań włączyłam piekarnik, by się rozgrzał - temperatura 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na dno kładziemy plaster sera, powinien zakryć cały kwadrat bez części zwiniętej, na ser po kilka plastrów sparzonego pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, po przestygnięciu kurczaka również układamy na cieście francuskim. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu intensywnego zarumienienia się ciasta (mój piekarnik potrzebował na to aż 45 minut ^^). Po wyjęciu całość lekko posoliłam i podałam z domowym sosem czosnkowym - wyszło pysznie ! :)










26 komentarzy:

  1. smacznie wygląda ; ) jutro biore sie za robienie tego cuda ; P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy się udało i czy smakowało! :)

      Usuń
  2. a gdzie kupić to ciasto francuskie? chodzi mi o to w jakim sklepie takowe dostane ; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym markecie - ja kupiłam w biedronce i jest smaczne. :) Nie wiem z jak dużej miejscowości pochodzisz więc nie mogę pomóc w wyborze sklepu. Na pewno tesco, lidl, kaufland, netto itp. :)

      Usuń
    2. oo dzięki za odp. czyli jutro na pewno zrobie to pysznie wyglądające danie mam nadzieje że zasmakuje i będe mogła serwować gościom ; )

      ps. licze na więcej takich dań ; P

      Usuń
    3. Postaram się sprostać Twoim oczekiwaniom. :) Zapraszam do odwiedzin! :)

      Usuń
    4. zaglądam tu co 2 dni z nadzieją że pojawiło się coś nowego ; ]

      Usuń
    5. A tak z ciekawości - znamy się osobiście? ;>

      Usuń
    6. wątpie . znalazłam tą stronke poprzez facebook'a ; ]

      Usuń
    7. W takim razie tym bardziej dziękuję za miłe słowa - mam nadzieję, że dalsze wpisy również będą się podobać. :)

      Usuń
    8. wyszło meega ; ) wszyscy zadowoleni ; ) na pewno będe serwować więcej. jednak wydaje mi sie iż na zwykłym cieście byłoby lepsze ; D

      Usuń
    9. wyszło meega ; ) wszystkim strasznie smakowało na pewno będe serwowała częściej ; ) jednak wydaje mi sie iż lepsze byłoby na zwykłym cieście; )

      Usuń
    10. Jasne, warto spróbować i na zwykłym :) To była moja pierwsza próba i akurat padło na ciacho francuskie. :)

      Usuń
  3. zjadłem i się otrułem :( Nie polecam! :< fuj bleee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odpowiadam za zepsute produkty w lodówce. ;) Złośliwość i nic więcej widzę w tym komentarzu. ;)

      Usuń
    2. hahah :D mój ulubiony Anonim :D Też mnie rozpieszczał takimi komentarzami :D A tarta super, na pewno się nią nie zatruję :P

      Usuń
  4. Świetny pomysł, do wykorzystania w październiku :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech zgadnę - po powrocie na studia? :)

      Usuń
  5. obejrzałam zaledwie parę stron i już mi się podoba :)świetne pomysły prostych i pysznych dań

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będzie do mnie zaglądać ! :)

      Usuń
  6. Proste, szybkie, smaczne i wygląda cudownie :) Oj marzy mi się wolny dzień w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też, zwłaszcza,że przez głupio rozwalone zajęcia mam czas tylko we wtorki i weekendy. :(

      Usuń
  7. dziś mój czas na zrobienie Twojej tary :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię na pewno!,a wygląda rewelacyjnie i tak z pewnością smakuje - Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.