środa, 20 lipca 2016

Jagodzianki z lukrem

Sezon jagodowy w pełni, stąd postanowiłam pierwszy raz w życiu podjąć się trudu upieczenia jagodzianek. Takich domowych - puszystych, wypchanych jagodami po brzegi, oblanych słodkim lukrem. Przepis, poza małymi modyfikacjami pochodzi o wspaniałej Kwestii Smaku [KLIK]. Zapraszam serdecznie! :)




SKŁADNIKI NA 12 DUŻYCH SZTUK:

  • 50g świeżych drożdży
  • 250 ciepłego mleka
  • 600g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru
  • 100 roztopionego, przestudzonego masła
  • 0,5kg przebranych, umytych jagód
  • cukier
  • skrobia ziemniaczana
  • żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
  • LUKIER (gorąc woda i cukier puder)
Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia, dodajemy połowę mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną oraz resztę mleka oraz roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto, w razie konieczności delikatnie podsypując mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W osobnej misce przygotowujemy jagody - dodajemy do nich 3 płaskie łyżki cukru oraz 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, nada im to fajną konsystencję. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, dzielimy na porcje. Każdy placuszek rozpłaszczamy (ja użyłam do tego wałka), na środek kładziemy spora porcję jagód, a następnie brzegi zlepiamy jak pierogi, by następnie uformować preferowany przez nas kształt okrągłej bułeczki bądź walca. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut, następnie smarujemy je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i wkładamy do piekarnika. Posiadam elektryczny piekarnik z termoobiegiem, więc moje jagodzianki piekłam na środkowym poziomie w temperaturze 160 stopni przez ok. 25 minut, do momentu ładnego zrumienienia się. Przestudzone jagodzianki lukrujemy - 10 łyżek cukru pudru na 4 łyżki gorącej wody. Taki lukier będzie odpowiednio biały i gęsty. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowe jagodzianki, od razu zjadłabym kilka.

    OdpowiedzUsuń
  2. I jakie bogate w środku <3 Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.