czwartek, 10 marca 2016

Sałatka z krewetkami i sosem koktajlowym

Kochani! Dzień Kobiet był dla mnie totalnie przecudowny, więc postanowiłam zrewanżować się Narzeczonemu pyszną kolacją. Niespodzianka się udała, kompletnie się nie spodziewał, a sałatka wyszła przepyszna! Zapraszam po przepis. :)


SKŁADNIKI NA 2 PORCJE :
  • 18-20 krewetek black tiger
  • mix ulubionych sałat
  • 10 kolorowych pomidorków
  • pół kostki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • keczup
  • mały jogurt naturalny
  • cytryna
  • pieczywo


Zacznijmy od sosu - mieszamy jogurt, 3 łyżki majonezu i 3 łyżki keczupu, w razie konieczności doprawiamy, odstawiamy do lodówki. Sałatę układamy na talerzach, dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki. Jeśli mieliśmy krewetki mrożone, należy je rozmrozić, opłukać i osuszyć. Ja dla wygody (by później nie grzebać palcami w jedzeniu) odrywam ogonki z pozostałością pancerzy przed smażeniem. Na patelni roztapiamy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smażymy krewetki (smażę po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony) i ciepłe przekładamy na sałatę. Gotową sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem, podajemy z pieczywem - ja wybrałam bagietkę czosnkową, smacznego! Palce lizać! :)

6 komentarzy:

  1. mniam, krewetki to ja w każdym zestawieniu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie :) Kocham owoce morza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna dawka energii - z pewnością przyda się podczas wielogodzinnej nauki przed sesją :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.