wtorek, 22 kwietnia 2014

Tarta oreo z czekoladowym ganache

Najsłodszy punkt wielkanocnego stołu - rozpływająca się w ustach tarta oreo. Już dłuższy czas chodziła mi po głowie, Święta okazały się idealną okazją, by oficjalnie zagościła u mnie w domu, zapraszam! 


SKŁADNIKI NA SPÓD FORMA O ŚREDNICY 28 CM :
  • 35 ciastek oreo
  • 110 g roztopionego, przestudzonego masła

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE GANACHE :
  • 400 ml słodkiej śmietanki
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

DEKORACJA :
  • kawałki ciastek oreo
  • pokruszona czekolada


Ciastka na spód kruszymy na proszek (użyłam misy blendera) i łączymy z roztopionym i przestudzonym masłem, powstałą masą wypełniamy dno i boki formy do tarty, dociskamy palcami, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Śmietankę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zestawiamy ją z palnika, wrzucamy połamane czekolady i masło, zostawiamy w spokoju na 3-4 minutki a następnie trzepaczką całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ganache wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki, po ok. pół godzinie wyjmujemy, ozdabiamy ciastkami i kawałkami czekolady (wcześniej masa jest zbyt płynna i dekoracja się w niej utopi), ponownie wstawiamy do lodówki - tartę robiłam wieczorem, więc zostawiłam ją tam na całą noc. Następnym razem spróbuję innej opcji, część czekoladowej masy schłodzę i lekko ubiję mikserem, smacznego! :)





45 komentarzy:

  1. zrobię ją na pewno przy jakieś okazji :) wygląda genialnie :) czuję ten obłędny zapach czekolady! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz, że ostał się dla mnie jeden kawałeczek?! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czysta rozpusta :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja napiszę tylko : oj...... wszystko moje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię oreo ale tarta wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle czekolady i jeszcze ciasteczka oreo? o taak bierzemy w ciemno. Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał! Boska! :-D tyyyle dobrego w jednym miejscu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale, tylko mogę się domyślać jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie to wygląda. Aż żal kroić. Uwielbiam wszystko co czekoladowe.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. ... brak słów.. słodko, czekoladowo.. <3 <3
    już chciałabym ten kawałek u mnie na talerzyku...

    Zła z ciebie osoba, takie smaki robić!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wooooooow :D rozpłynęłam się na sam widok ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że tarta naprawdę wygląda pięknie. :)

      Usuń
  12. Dopiero zrobiłam rafaello z Twojego przepisu, a tu już kolejne pyszności na które mam ochotę :) Trzeba będzie podwoić treningi he he :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Walcz walcz! :) Mam nadzieję,że rafaello smakowało. :)

      Usuń
  13. Wow, wyobrażam sobie, jaka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka pyszna tarta :D Nawet po świątecznym obżarstwie by się zjadło ;)
    A przepisy z Oreo uwielbiam :)
    Pozdrawiam :)

    love-krowe1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypasiona tarta, na bogato! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bardzo kuszącą:) nawet ja, która lubi czekoladę w nieprzetworzonej postaci przeważnie - jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mama mia! To by mi zasmakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam...
    Chciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
    Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
    https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl

    oraz berzpośredniego linka do konkursu:
    http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html

    ZAPRASZAM...!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy jest opcja aby tarte przygotowac w inny sposob niz tylko przy uzyciu kostki masla? Taka bardziej wersja light :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc innej wersji nie próbowałam. :)

      Usuń
  20. Wowwwwww taka tarta musiała być obłędna <3 Kocham oreo, zabiłabym za kawałek!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.