czwartek, 27 lutego 2014

Rozpoczęcie współpracy z FitWave - olej kokosowy

W tłusty czwartek oprócz pysznego, lukrowanego pączka w moje ręce trafił również słoik oleju kokosowego - tak rozpoczęła się moja współpraca z firmą FitWave - firmą zajmującą się dystrybucją oleju kokosowego.



Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia". Kokosy zawierają wiele składników odżywczych, a także leczniczych. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez jego mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec.


Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych tłuszczów jest niższa kaloryczność. Kwasy tłuszczowe oleju kokosowego zbudowane są z łańcuchów średniej długości, co przekłada się na to, że tłuszcz jest zamieniany na energię, a nie – jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych – magazynowany w postaci złogów i niechcianych zapasów. Zatem spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów.

Jest stosowany w przemyśle spożywczym. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba. Znakomicie sprawdza się przy smażeniu potraw, ponieważ można go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury; jest doskonały do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu.


Olej kokosowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na całe ciało, efektem są elastyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry.

Właściwości oleju kokosowego :
  • wzmacnia mięśnie oraz pracę serca
  • wspomaga działanie tarczycy
  • nie obciąża trzustki
  • wspomaga układ odpornościowy
  • wzmacnia wątrobę
  • działa przeciwbakteryjnie
  • przeciwdziała osteoporozie
  • łagodzi dolegliwości cukrzycowe
  • wspomaga trawienie i wchłanianie pokarmu
  • wspomaga gojenie ran
  • zapobiega plamom starczym
  • pomaga przy egzemach
  • spowalnia powstawanie zmarszczek
  • odżywia skórę
  • wzmacnia włosy i działa przeciwłupieżowo
  • świetnie nadaje się do stosowania przy masażach

Zalety oleju kokosowego i potwierdzone działanie :
  • pobudza przemianę materii wskazany jest szczególnie przy niedoczynności tarczycy
  • obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega osadzaniu się go w tętnicach
  • szybko dostarcza energię
  • wzmacnia mięśnie, w tym nasz najważniejszy sercowy

ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA STRONY www.olejkokosowy.pl oraz do zapoznania się z ofertą firmy oraz do polubienia strony firmy na facebooku 'Olej kokosowy'.

Zbieram pomysły na wykorzystanie oleju (zarówno w kuchni jak i do zabiegów kosmetycznych) - pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Olej kokosowy pięknie pachnie i natychmiastowo posłużył mi za balsam do ust. :)





30 komentarzy:

  1. BARDZO CIEKAWE :) podoba mi się konsystencja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam olej kokosowy nierafinowany (a przynajmniej tak twierdzi producent) i jest on bezwonny...dziwne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to olej z tej firmy czy z jakiejś innej? Mój delikatnie pachnie. :)

      Usuń
    2. Mam z innej firmy (pomińmy nazwę) aż poszłam powąchac 2 raz dla pewności i raczej kokosa nie wyczuwam :P

      Usuń
    3. Oj to żałuj, mój tak ładnie pachnie, że go zjem zaraz. :D

      Usuń
  3. Ja znalazłam tłuszcz kokosowy, który nie ma zupełnie zapachu (firmy Biofood). Dzięki temu mogę go z powodzeniem stosować jako alternatywę dla zwykłego masła. Moja córka już innego "masełka" nie chce jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cały czas szukam inspiracji i pomysłów, jak w ciekawy sposób wykorzystać ten olej. :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. a może ciasteczka z ziarnami i suszonymi owocami:-) coś a la batonik musli:-)

      Usuń
    4. przyszedł mi jeszcze do głowy jeden pomysł, kiedyś jadłam pyszną panierowaną rybę smażoną na głębokim oleju akurat był palmowy, ale może by się sprawdził kokosowy
      :-)) trzeba by wypróbować:-))

      Usuń
    5. Ooo, to też jest myśl! :)

      Usuń
  4. Gratki kochana! Nie mogę się doczekać dania z jego użyciem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam z innej firmy :) i też uwielbiam jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olej kokosowy dobry na wszystko :) Jednym słowem- używałabym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana nic prostrzego - zapraszam na stronę po zamówienie (a nuż jak się na mnie powołasz jakiś rabat będzie). :)

      Usuń
  7. Gratuluję, uwielbiam olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja sie od niego uzaleznilam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję współpracy. Bardzo ciekawy ten olej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. olej kokosowy polecam na wlosy:) wystarczy podgrzac aby sie rozpuscil, a nastepnie nalozyc na wlosy. trzymac pare godzin pod czepkiem i recznikiem a nastepnie zmyc szamponem dla dzieci bez sls :) rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ciekawy pomysł! :) Z pewnością wypróbuję. ;*

      Usuń
  11. Właśnie mi się skończył;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Używam jako krem do twarzy i do gotowania oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wszechstronność w wykorzystaniu to duży plus. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.