środa, 26 lutego 2014

Filet z kurczaka w sosie kurkowym z dodatkami

Jedno z moich ulubionych połączeń, zapraszam. :)



SKŁADNIKI MIĘSO :
  • duży, podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do drobiu
  • majeranek
  • oliwa lub olej do marynaty 

SKŁADNIKI SOS KURKOWY :
  • 250g kurek 
  • 2 średnie cebule 
  • pół kostki masła 
  • 2 lub 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%
  • świeża natka pietruszki 
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz 
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu 

SKŁADNIKI SAŁATKA :
  • główka sałaty lodowej 
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • ogórek świeży


SKŁADNIKI SOS DO SAŁATKI :
  • sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam ziołowo-koperkowy
  • olej/oliwa i woda 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI :
  • ziemniaczane półksiężyce z przyprawami (dostępne w lidlu) lub zwykłe ziemniaki, frytki
  • olej

Zacznijmy od sosu kurkowego. Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę posiadanego masła, gdy nabierze temperatury dodajemy do niego posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy kurki (ja wcześniej je rozmroziłam, opłukałam wodą i wysuszyłam papierowym ręcznikiem). Kurki smażymy krótko, jakieś 4-5 minut nie więcej. Następnie dla wygody przełożyłam całość do garnka, wlałam 3/4 szklanki wody (wlewajcie po trochu, by osiągnąć odpowiedni dla Was poziom gęstości sosu), pozwoliłam, by wszystko podusiło się jakieś 4 minutki, po czym zdjęłam garnek z palnika i jak całość troszkę przestygła dodałam śmietanę. Garnek wrócił na ogień a ja zajęłam się doprawianiem, troszkę vegety, pieprzu, soli. Natkę pietruszki i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody. Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały grudki (osobiście roztrzepuję to zawsze trzepaczką). I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba, sos gotowy, czas na sałatkę. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ogórki w kostkę, sos sałatkowy przygotowujemy wg przepisu z opakowania. W końcu czas na mięso. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na pół tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi, potem obie połówki kroimy wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka i majeranek, przyprawiamy mięso, zalewamy lekko oliwą lub olejem i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ marynata otulająca mięso je zawiera i zostanie na patelni. Mięso kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Ziemniaczki przygotowujemy wg przepisu z opakowania, smażymy zamrożone na głębokim oleju. Smacznego, dla mnie to raj smaku! :)

11 komentarzy:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.