sobota, 7 września 2013

Muffinki z białą czekoladą i borówkami

Męczy mnie przeziębienie, ale mimo to w czwartek postanowiłam upiec swoje pierwsze w życiu muffinki. :) Czemu pierwsze? U mnie w domu raczej piecze się całe blachy ciasta, ciasteczek bądź babeczek praktycznie nigdy, a w moim studenckim mieszkaniu niestety nie mam piekarnika. Wszystkim zasmakowały tak bardzo, że pieczenie przedłużyło się z czwartku również na piątek i tak powstało 5 rodzajów muffinek, które z czasem się tu znajdą. Tymczasem jako debiut przedstawiam Wam muffinki z borówkami i białą czekoladą! <3


SKŁADNIKI NA OK 12 DUŻYCH MUFFINEK :
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru (lubię słodkie ;) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • tabliczka białej czekolady
  • pudełko borówek

Borówki myjemy, czekoladę rozdrabniamy w blenderze bądź w jakiś inny, skuteczny sposób. :)






Wszystkie suche składniki (mąka, sól, cukier i proszek do pieczenia) mieszamy ze sobą w jednej misce, wszystkie mokre (jajka,olej i jogurt) mieszamy w drugiej. Następnie połączone ze sobą mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy (nie robimy tego dokładnie, ciasto nie musi być gładkie) i do masy dodajemy rozdrobnioną białą czekoladę (zostaw jej trochę do posypania wierzchu). Jeśli mamy np. silikonowe foremki do muffinek to w zależności od upodobań wykładamy je papierowymi papilotkami bądź nie (ja użyłam). Na spód kładziemy niewielką porcję ciasta, układamy borówki, przykrywamy kolejną porcją ciasta, z wierzchu kładziemy kilka borówek oraz sypiemy białą czekoladę. Foremki powinny być wypełnione ciastem do ok 3/4 wysokości.






Muffinki lądują w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok. 20 minut. Oczywiście polecam je obserwować, każdy piekarnik piecze inaczej. Powinny być zarumienione z góry, ja sprawdzam stan ciasta wykałaczką. :)


I gotowe, są pyszne, życzę smacznego! :)










15 komentarzy:

  1. Mega apetycznie wyglądają! :D I piękne zdjęcia Ci wyszły. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam polaczenie borowek i bialej czekolady, super. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Piękne i pewnie pyszne! Na przeziębienie polecam meksykańskie champurrado (u mnie znajdziesz) - pyszne rozgrzewające, z anyżem - sama się tak leczyłam swego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się cieszę, że tu trafiłam :) Idealnie trafiasz w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biała czekolada i borówki? KOCHAM! To najlepsze połączenie na świecie! Zabieram się za przeglądanie innych przepisów, aż robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te babeczki aż chce się sięgnąć po jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie:))
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne - połączenie borówek i białej czekolady jest idealne, sprawdzone przez wiele istnień. :D

      Usuń
  8. A bloga dodaje do listy na pasku bocznym:))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.