czwartek, 29 sierpnia 2013

Chocolate mousse

Jestem osobą, dla której nie istnieje pojęcie 'przesłodzone', 'za' słodkie itp. Moja herbata musi znosić 5-6 łyżeczek cukru. :) Ten delikatny mus stał się moim ulubionym deserem zaraz po debiutanckim wykonaniu. Aż miło było patrzeć, gdy reszta rodziny wylizała pucharki praktycznie do czystości. :)




SKŁADNIKI :
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 jajka
  • śmietanka 30%

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy do jego rozpuszczenia i całość odstawiamy do przestygnięcia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka, gdy czekolada będzie na tyle chłodna, by nie ścięła żółtek dodajemy je wszystkie i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do czekoladowej masy mieszając. Całość rozlewamy do pucharków i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z ubitą, słodką śmietanką i startą czekoladą. :)




8 komentarzy:

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.