sobota, 11 czerwca 2016

Pudding chia z musem truskawkowym

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. To tzw. superfoods - odznacza się wyjątkowo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, wartościowego białka oraz składników mineralnych. Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Kwas alfalinolenowy (ALA) z rodziny omega3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie*. Nasiona chia są naturalnym źródłem wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego*.

** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pomoże osiągnąć ten efekt zdrowotny. (info od Sante)




SKŁADNIKI :

  • nasiona Chia - użyłam Sante
  • płyn (mleko, mleko smakowe, koktajl)
  • truskawki
  • mięta do dekoracji
W naczyniu mieszamy nasiona chia oraz wybrany płyn (NA JEDNĄ ŁYŻECZKĘ NASION 7 ŁYŻECZEK PŁYNU). Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut, mieszamy ponownie. W ciągu pół godziny co jakiś czas należy przemieszać pudding, żeby nie utworzyły się grudki. Po tym czasie pudding wkładamy na noc do lodówki. Truskawki miksujemy, wylewamy na gotowy pudding, dekorujemy miętą, smacznego! :)




14 komentarzy:

  1. W takiej postaci chia jeszcze są mi nie znane, ale koniecznie czas to nadrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bardzo często robię takie deserki :-) uwielbiam chia i jem je niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat mam truskawki, więc zrobię ten mus. Zawsze robiłam sam pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo polubiłam te nasiona, szczególnie, że to od nas samych zależy, jaki chcemy mieć smak :) Twój pudding wygląda przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pudding puddingiem, ale jakie fantastyczne naczynka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce są takie jogurty z jeżynami bądź truskawkami, sprzedawane właśnie w takich słoiczkach po 2 sztuki. :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze - są dla mnie formą kontaktu z Wami i motywacją do dalszej pracy. :) Jeśli zrobiłeś/aś jakąś potrawę korzystając z przepisu umieszczonego na blogu wyślij jej zdjęcie na natnij@interia.pl - zdjęcie trafi do galerii na fanpage'u bloga na facebooku.