niedziela, 8 marca 2015

Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami

Azja w Poznaniu? Czemu nie. :) Zaryzykowałam, bo nigdy wcześniej nie próbowałam zrobić tej zupy, a jadłam ją w restauracji i bardzo mi smakowała. Zazwyczaj spotyka się jednak wersję ALBO z kurczakiem ALBO z krewetkami ALBO wegetariańską z warzywami. Mnie nie satysfakcjonuje zupa, która składa się z wywaru i kilku kostek mięsa w niej pływających, więc postanowiłam połączyć drób, owoce morza i warzywa - zupa wyszła pyszna, aromatyczna i orzeźwiająca. Z pewnością poziom jej ostrości daleko się ma do oryginału, jednak nie należę do osób, które kochają pikantne dania. Mam swój próg ostrości i jeśli jakieś danie go przekracza, po prostu nie jestem w stanie go zjeść i konsumpcja zamiast przyjemnością staje się dla mnie męką. Zapraszam serdecznie do wpisu! :)