sobota, 31 maja 2014

Udka w miodowej glazurze

Jakiś czas temu pisałam tu o moim grillowaniu w KontenerArt w Poznaniu. Dziś przedstawiam pierwszą grillową propozycję tamtego dnia - udka drobiowe w miodowej glazurze. :) Wyszły pyszne - uwielbiam połączenie mięsa i lekkiej słodyczy, zapraszam serdecznie do wpisu. :)



niedziela, 25 maja 2014

Majowe wyzwanie blogerek - bagietka czosnkowa

Jakiś czas temu Marta zaprosiła mnie do udziału w Majowym Wyzwaniu Blogerek i Blogerów. Pomyślałam - czemu nie? :) Wyzwanie polegało na przygotowaniu potrawy, dodatku, napoju, który zabralibyśmy ze sobą na majowy piknik. Żeby nie było jednak zbyt łatwo były pewne ograniczenia - żadnych sosów, dressingów, czegokolwiek z dopiskiem 'z grilla', żadnych ciast, deserów z kremem i lodów. Co by tu zrobić.. Od razu wpadła mi do głowy przekąska, którą uwielbiam, jem bardzo często i zawsze dobrze smakuje, na kocu wśród traw i słońca również. Zapraszam Was na bagietki z masłem czosnkowym. :)


niedziela, 18 maja 2014

Mleczne bagietki na World Baking Day

Dziś Światowy Dzień Pieczenia - większość osób piecze ciasta, ciasteczka, przeróżne słodkości. Mi akurat ich w domu nie brakuje, bo jak wiecie z poprzedniego posta lodówkę mam zapełnioną pysznościami od Arletty. Nie chciałam jednak pominąć tego małego kulinarnego święta, postawiłam na pieczywo. Zapraszam Was na mleczne bagietki. :)



sobota, 17 maja 2014

Restaurant Day 2014 edycja majowa!

Restaurant Day maj 2014 uważam za zakończony! :) Insulina jak zawsze stanęła na wysokości zadania, długo nie mogłam się zdecydować, co trafi na mój talerz. Na pierwszy ogień - zupa Mulligatawny od Sushi Chefa Marcina, pyyycha. Potem czas na słodkości od Arletty - tarta z kremem bazyliowym i truskawkami, sernik z borówkami i jeżynami a do tego mrożona herbata z owocami. Następnie odwiedziłam Merienda - tortilla& tapas, by skosztować ich burgera burrito, potem moje kroki znów skierowałam w stronę słodkości, tym razem na wynos, by przedłużyć RD conajmniej do jutra. Do domu przyprowadziłam sernik mango (upolowałam ostatni kawałek!), sernik z białą czekoladą i owocami, tartaletkę z musem z białej czekolady i borówkami, kolejny kawałek tarty z kremem bazyliowym oraz nowość - słoiczek konfitur o wdzięcznej nazwie 'Wiosenny romans rabarbaru z truskawką'.  Udało mi się przy okazji oficjalnie poznać korespondenta Street Food Polska - Qlinarnego Qńa, z którym miło spędziłam praktycznie cały czas przeznaczony na RD. :) Objadłam się strasznie, Insulina jak zwykle nie zawiodła, kto nie był - niech żałuje. :) Zapraszam Was do małej galerii - jest niestety o wiele uboższa niż dotychczasowe fotorelacje, ale dziś nie było szans dopchać się do stołu Arletty na dłuższą chwilę, by wszystko ładnie sfotografować - przy Jej stanowisku non stop były ogromne tłumy. :)


Tarta z kremem bazyliowym i truskawkami.

wtorek, 13 maja 2014

Placek drożdżowy z rabarbarem

Podczas ostatniego pobytu na wsi dziadek przyniósł z działki rabarbar. Kompot? Nieee. Zrobiłam zakupy, zamknęłam się z Babcią w kuchni i wspólnie wyczarowałyśmy pyszny placek drożdżowy z rabarbarem. Marzył mi się już dłuższy czas - taki świeży, ciepły, koniecznie z ogromną ilością kruszonki. Zapraszam Was serdecznie do przepisu. :)


czwartek, 8 maja 2014

Students Kitchen grilluje przed kamerami w KontenerArt

EDIT !!!

HALO POZNAŃ ! Ze względu na wieczorny wypadek na Piątkowie Wielkie Grillowanie UAM zostało odwołane ... Ale nie martwcie się, my się nie poddajemy, razem z iStream.pl przenosimy nasze nagrania na KontenerART! WIELKIE DZIĘKI dla Kontenerów za gościnę i pomoc. Może jednak ten dzień dobrze się skończy? Przygotuję dla Was udka w miodowej glazurze, pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie, hamburgery i grillowane banany w sosie rumowym. Mam nadzieję, że trema przed kamerą mnie nie zje, trzymajcie kciuki. :)

Zaczynamy ok. 15:00, zapraszamy na Ewangelicką w Poznaniu.