wtorek, 29 kwietnia 2014

Roladki z topionym serkiem i pieczarkami

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Takimi samymi, jakimi zbliża się duże przedsięwzięcie, do którego jako blogerka kulinarna zostałam zaproszona. :) Z jednej strony wszystkie rozmowy zostały już praktycznie zakończone, z drugiej boję się jeszcze oficjalnie pochwalić, by nie zapeszyć i za chwilę nie musieć odwoływać wcześniejszych informacji. Jeszcze kilka dni poczekam, a tymczasem zapraszam na pyszne roladki a la fondant drobiowy - z pięknie wypływającym ze środka topionym serkiem i pieczarkami. :)


niedziela, 27 kwietnia 2014

Oreo ice cream sandwich

Ludzie dzielą się na tych, którzy za tymi ciastkami nie przepadają i tych, którzy bardzo je lubią. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Uwielbiam same ciastka, lodowe shake z ich dodatkiem, wczoraj miałam okazję spróbować w lodziarni lodów oreo. Rano, by zdążyć na transmisję Mszy z Watykanu szybko się ubrałam i robiąc zakupy znalazłam TO.


sobota, 26 kwietnia 2014

Sałatka jarzynowa

Żadna nie smakuje mi tak, jak robiona w domu - inni a to dają za dużo majonezu, a to rezygnują z niektórych warzyw, które w 'naszej' sałatce są. Cieszę się, że udało mi się poprzez odpowiednie doprawienie osiągnąć ten sam smak, jaki posiada mamina sałatka, zapraszam. :)


wtorek, 22 kwietnia 2014

Tarta oreo z czekoladowym ganache

Najsłodszy punkt wielkanocnego stołu - rozpływająca się w ustach tarta oreo. Już dłuższy czas chodziła mi po głowie, Święta okazały się idealną okazją, by oficjalnie zagościła u mnie w domu, zapraszam! 


niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanocne życzenia i kilka ujęć

Kochani! 

Nastał ten czas - Święta Wielkiej Nocy. Chciałabym Wam życzyć, byście te dni spędzili w rodzinnym gronie w atmosferze ciepła, wzajemnej miłości i radości. By Zmartwychwstały dał Wam to, co dla Was ważne a wiara była Waszym źródłem zarówno szczęścia jak i pracy nad sobą, w wersji dla mniej wierzących - byście po prostu starali się każdego dnia być dobrymi ludźmi.

Szczególne życzenia dla Osób, z którymi mam tutaj największy kontakt, z którymi najwięcej piszę w naszym kulinarno - blogowym świecie, których kuchenne czarowanie podziwiam i które są po prostu przekochane. :)


Zapraszam do małej fotorelacji z Wielkanocnego śniadania, szczęścia Wam!

sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocne przygotowania . . .

Jak Wasze wielkanocne przygotowania? Ja wróciłam ze święcenia pokarmów - nie żegnajcie się na nim jak szaleni, ksiądz święci chleb, kiełbasę itp. a nie nas. :) W mojej kołobrzeskiej parafii mówią o tym jeszcze przed rozpoczęciem obrzędu, jednak i to często nie wystarczy. 

Wczoraj ugotowałam szynkę[KLIK], jednak z racji postu spróbowałam ją dziś - wyszła pyszna. Mazurka[KLIK] jak wiecie już upiekłam, dziś kolejne ciacho, pokażę je Wam tu niebawem. Na dziś mam zaplanowaną jeszcze tradycyjną sałatkę jarzynową, a na jutrzejszy poranek faszerowane jajka[KLIK]. Żurkiem zajął się mój Brat, z pewnością będzie pyszny, zwłaszcza z jajkiem, podany w pieczonym chlebku. :) Oprócz tego pojawią się różne warzywa w postaci dodatków, pieczywo, caprese[KLIK], owoce, słodycze, kiełbasa i koniecznie dużo uśmiechu.

W mojej święconce znalazł się baranek cukrowy, chleb, jajka, mini mazurek, sól, pieprz, szynka, kiełbasa, masło, mandarynka i czekoladowe jajka. :)



piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek z kokosową krówką i czekoladą

Miałam piec, potem nie, znowu tak, potem jednak nie. I tak koniec końców wczoraj upiekłam kilka małych mazurków, którymi obdarowałam bliskie mi Osoby. :) Z podanej ilości składników wyszło mi ostatecznie małych 5 mazurków, ciasta powinno wystarczyć na duże 2 sztuki. :)


poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kolorowa pizza na puszystym cieście

Osobiście uwielbiam ciasto pan, jakie można zamówić w Pizza Hut - puszyste, grube, idealne dla mnie. Kilka razy pizzę już robiłam i ciasto nie było dla mnie satysfakcjonujące. W tym przepisie część wody została zastąpiona mlekiem, a olej został próbnie zastąpiony oliwą. Ciasto wyszło IDEALNE. Puszyste, grube, smakowało cudownie. Zajadaliśmy się nim z przyjaciółmi i mimo tego, że każdy twierdził, że jest już najedzony na maksa, wszyscy sięgaliśmy po kolejne kawałki. :)


sobota, 12 kwietnia 2014

Chocolate cookies od Sigrid Verbert na Święto Czekolady!

Jak pewnie wszyscy wiecie, dziś obchodzimy najsłodszy dzień w roku - Święto Czekolady! Moi Przyjaciele wiedzą, że jestem totalną czekoladoholiczką i cukromaniaczką, w domu mam swoją 'szafkę szczęścia', w której zawsze musi być kilka tabliczek czekolady, kilka paczek ciastek, zawsze muszę mieć największy słoik nutelli a herbatę słodzę pięcioma łyżeczkami cukru. Ostatnio mogliście poczytać o ogólnopolskim pieczeniu fondantów od Donny Hay, zorganizowanym przez Kasię z Plate of Joy, w którym wzięłam udział [KLIK]. Dziś, z okazji czekoladowego święta Adrianna z Pora coś zjeść zaprosiła blogerów do wspólnego pieczenia czekoladowych ciasteczek z czekoladą wg. przepisu Sigrid Verbert. Zrobiłam szybki rekonans tego, co mam w domu, kupiłam brakujące produkty i zabrałam się do pieczenia. :) Efekty możecie podziwiać niżej - ciasteczka są rozkosznie słodkie i czekoladowe, takie jak lubię. Zapraszam do wpisu! :)


czwartek, 10 kwietnia 2014

Wielkanocna szynka

Do Świąt tydzień z kawałeczkiem, więc to idealny moment do rozpoczęcia przygotowań szynki - kilka dni musi poleżeć w rozwtorze soli peklowej i po ugotowaniu będziecie mogli się nią cieszyć na wielkanocnym stole. :)




poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Caprese - włoska flaga na talerzu

Mówiąc krótko, na talerzu ma odzwierciedlać włoską flagę, bo z Włoch się wywodzi. Tę sałatkę jadłam ostatnio po raz pierwszy, zasmakowała mi bardzo, więc przygotuję ją jeszcze nie raz. Tak z innej beczki - z radością widzę, że liczba wyświetleń mojego bloga przekroczyła 100 000, cieszę się, że lubicie tu zaglądać. :)



środa, 2 kwietnia 2014

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym od Donny Hay

Od kiedy zobaczyłam u Kasi z Plate of Joy to cudo, wiedziałam, że nie spocznę, póki go nie upiekę. Kasia wpadła na genialny pomysł, by zorganizować wirtualne, wielkie pieczenie z autorką przepisu Donną Hay, w którym wzięły udział blogerki kulinarne z różnych stron Polski. Nie miałam kokilek, co było główną przeszkodą mojego udziału w tym przedwięwzięciu, ale Kasia i Arletta nie dawały spokoju, motywowały i boom, po pobycie w Szczecinie wróciłam bogatsza o niezbędne foremki, dziś uzupełniłam szafkę o brakujące produkty i znalazłam się w gronie miłośniczek fondantów. Osobiste wrażenia jak najlepsze, uwielbiam słodko-słone połączenia (uwielbiam jeść na zmianę paluszki z solą i np. delicje), ciastko upiekło się idealnie, płynna masa orzechowo-czekoladowa mmm... Zapraszam! :)


wtorek, 1 kwietnia 2014

Wielkanocny żurek w chlebku

Nie wyobrażam sobie bez niego świąt, a w Poznaniu mam swoją jedną z ulubionych restauracji na Starym Rynku, gdzie jadłam naprawdę dobry. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc zapraszam po przepis na żurek w chlebku. :)